Вятрович пригрозил Кернесу тюрьмой за возвращение «проспекта Жукова»

11:40  |  10.05.2019
Вятрович пригрозил Кернесу тюрьмой за возвращение "проспекта Жукова"

Владимир Вятрович. Фото: www.facebook.com/volodymyr.viatrovych

Украинский институт национальной памяти обратился к мэру Харькова Геннадию Кернесу касательно попытки переименования проспекта Петра Григоренко в честь Георгия Жукова. Об этом руководитель института написал на своей странице в Facebook.

«Такі дії є порушенням закону. «Можливе присвоєння будь-якому об'єкту права власності (об'єкту топоніміки) у м. Харкові імені Георгія Жукова суперечитиме вимогам частини шостої статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». Звертаємо також увагу на те, що законність перейменування у інших населених пунктах України об'єктів топоніміки, названих на честь Георгія Жукова, у рамках виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», підтверджена рішеннями адміністративних судів, які станом на сьогоднішній день набрали законної сили, зокрема, постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 15.09.2016 у справі № 806/990/16, постановами Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 06.02.2017 у справі № 335/9058/16-а 2-а/335/7/2017 та від 23.11.2016 у справі № 335/6482/16-а 2-а/335/194/2016», — пишет Вятрович.

Вятрович пишет, что в случае совершения Харьковским городским советом или любыми должностными лицами органов местного самоуправления действий или принятия решений о присвоении имени Георгия Жукова любым объектам объектам топонимики Харькова, Украинский институт национальной памяти будет обращаться в Генеральную прокуратуру Украины о признании соответствующих действий неправомерными и отмене соответствующих решений в порядке и привлечения виновных лиц к ответственности.

«Звертаємо також увагу на те, що згідно з частиною другою статті 4361 Кримінального кодексу України дії щодо поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої», — пишет руководитель УИНП.

Напомним, ранее MyKharkov.info сообщали, что мэр Харькова на своей странице в Facebook призвал харьковчан поддержать петиции о возвращении одному из проспектов имени маршала СССР Георгия Жукова и сносе палатки на площади Свободы. Он пообещал, что в случае, если они наберут пять тысяч и более голосов — предложенное в них не останется на бумаге.

Петиция на сайте городского совета о том, чтобы вернуть одному из проспектов имя маршала СССР Георгия Жукова набрала нужные пять тысяч подписей.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: