«Возвращение имени Жукова на карту Харькова — это нарушение закона», — УИНП

13:03  |  19.06.2019
"Возвращение имени Жукова на карту Харькова - это нарушение закона", - УИНП

Фото: city.kharkov.ua

Украинский институт национальной памяти требует от Харьковского городского головы Геннадия Кернеса не подписывать решения городского совета о переименовании проспекта Григоренко на Жукова. Об этом сообщили на официальном сайте УИНП.

В Институте национальной памяти отмечают, что присвоение имени Георгия Жукова любому объекту топонимики Харькова или любого другого населенного пункта на территории Украины противоречит действующему законодательству. Порядок присвоения объектам топонимики имен физических лиц регулируется Законом Украины «О присвоении юридическим лицам и объектам права собственности имен (псевдонимов) физических лиц, юбилейных и праздничных дат, названий и дат исторических событий».

«Частиною шостою статті 3 прямо «забороняється присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік (крім випадків, пов’язаних з розвитком української науки та культури), працювали у радянських органах державної безпеки, назви СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік та похідні від них, а також назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури)», — говорится в сообщении института памяти.

«Згідно з частиною другою статті 436-1 Кримінального кодексу України дії щодо поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої. Ми будемо звертатися до Генеральної прокуратури, щоб вона провела перевірку вказаних обставин та порушила кримінального провадження за ст. 436-1 Кримінального кодексу, та будемо ініціювати позов до адміністративного суду щодо скасування ухваленого рішення міськради», — прокомментировал юрист Института национальной памяти Сергей Рябенко.

Напомним, ранее MyKharkov.info сообщали, что 19 июня на двадцать седьмой сессии Харьковского городского совета VII созыва депутаты проголосовали за возвращение имени Георгия Жукова проспекту, который в рамках декоммунизации получил имя диссидента Петра Григоренко.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Мария 17:03 | 19.06.19

    пусть этот уинп требует от своего директора ,чтобы он попу после туалета вытирал

  2. Ваня 17:39 | 19.06.19

    Жуков — герой и великий полководец, а УИНП — сборище одноклеточных фекальных масс ничего общего не имеющего с изучением истории.

  3. Т-Р 20:17 | 19.06.19

    Депутатов горсовета выбрали харьковчане, а уинп только получают зарплату из наших налогов

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: