Массовое отравление в Харькове: у 42 больных обнаружили бактерию сальмонеллы, у шести работников — стафилококк — СМИ

16:34  |  22.06.2021
Массовое отравление в Харькове: дело на контроле прокуратуры

Фото: khar.gp.gov.ua

В анализах 42 отравленных в ресторане в Харькове обнаружили бактерию сальмонеллы. У шести работников ресторана — бактерию рода стафилококк. Количество пациентов выросло до 87. Об этом рассказала Татьяна Карлова, заведующая отделом эпидемиологического надзора, наблюдения и профилактики инфекционных заболеваний областного центра контроля и профилактики болезней, — сообщает «Суспільне«.

«Хворі, на жаль, ще продовжують звертатися. На сьогодні зареєстровано 87, з них 19 дітей. 83 хворих перебувають на стаціонарному лікуванні, 4 на амбулаторному. Стан, за даними медичних працівників, задовільний», — сказала Карлова.

По ее словам, появились первые результаты исследований образцов, отобранных 17 июня.

«На цю годину вже 42 хворих, у яких виявлена культура роду сальмонела. Дослідження цієї культури триває, тобто йде її ідентифікація, вивчається її біохімічні властивості, щоб визначити заключний діагноз», — сказала Карлова.

«Що стосується обстеження персоналу, на сьогодні у шести осіб ми виявили Staphylococcus aureus з носу, це також є збудник, з яким неможливо працювати, треба проходити відповідну санацію. І один хворий серед працівників, який госпіталізований до лікарні, у нього також виділена культура роду сальмонели. Інші дослідження тривають», — добавила она.

Эпидемиологи говорят об антисанитарии в заведении общественного питания по результатам исследований блюд, продуктов и смывов с оборудования на кухне.

«Більшість позитивних знахідок — умовно патогенна флора — Klebsiella pneumoniae з обладнання, з об’єктів зовнішнього середовища. Умовно патогенний організм, який при накопиченні може також спричиняти інфікування. І одна позитивна знахідка — це дошка розділова, Salmonella enteritidis, також виявлена на цьому предметі», — сказала Карлова.

«Це все відбувається через недотримання санітарно-гігієнічних умов, тобто практично можна сказати, антисанітарія відбувалася у цьому закладі», — пояснила она.

Эпидемиологи также исследовали ролы, которые заказывала одна из семей домой. В них обнаружили сальмонеллу.

«Що стосується харчових продуктів… Нам вдалося дослідити залишки харчових продуктів, саме ролів, які були замовлені додому в одному з домашніх осередків. І всі п’ять проб цих продуктів дали позитивний результат на Salmonella enteritidis, це були переважно роли, які у своєму складі мали омлет, м’який сир, рибу, деякі огірок, деякі паштет, але превалювали омлет, риба і м’який сир», — сказала Карлова.

Напомним, ранее MyKharkov.info сообщали, что 78 пациентов проходят лечение в медицинских учреждениях после отравления в ресторане, часть из них готовятся к выписке.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: