Виль Бакиров объяснил почему решил оставить пост ректора ХНУ имени Каразина

17:02  |  01.03.2021
Ректор Харьковского политеха заработал более 700 тыс. гривен, а ректор Каразинского университета — более 1 млн гривен

Виль Бакиров. Фото: www.facebook.com/Karazin.University

Ректор ХНУ имени В.Н. Каразина Виль Бакиров подтвердил, что на заседании Ученого совета университета 22 февраля он сообщил о намерении обратиться к Министру образования и науки Украины с просьбой об отставке с должности. На прошлой неделе Бакиров подал министру соответствующее заявление. Об этом говорится в обращении Виля Бакирова к коллективу университета, которое опубликовано на официальном сайте ВУЗа.

Бакиров сообщил, что решении об увольнении вынашивал давно.

«Не планував балотуватися в черговий раз на посаду ректора, маючи гідну заміну в обличчі соратника і друга, проректора, професора Ю. В. Холіна, який сповідував таку ж саму університетську філософію і користувався великою і щирою повагою серед колег. На жаль, він раптово й передчасно пішов із життя. Університет готувався до святкування 215-ї річниці, і необхідно було продовжити ректорську діяльність до цієї важливої події. Ми провели величезну підготовчу роботу, успішно виконали великий комплекс ювілейних проєктів, продемонстрували всю велич Каразінського університету. Сподівався після цього реалізувати свій намір залишити посаду й не приховував це від колег і друзів. Проте стався COVID–19, а з ним прийшла велика невизначеність, необхідність якнайшвидше переформатувати навчальний процес і всю університетську життєдіяльність. Завдяки тому, що задовго до пандемії ми розгорнули створення й запровадження технологій електронного дистанційного навчання, вдалося гідно зустріти цей виклик, стабілізувати роботу університету, успішно завершити навчальний рік і провести ефективну вступну кампанію. Університет набув позитивної і впевненої інерції розвитку за нових складних умов. Це дозволяє мені зараз позбутися адміністративних обов’язків, як кажуть, із чистим сумлінням», — говорится в сообщении.

Также, Бакиров напомнил, что за время его управления ВУЗом, ХНУ имени Каразина стал университетом мирового класса, бесспорным лидером высшего образования не только в регионе, но и в Украине. Семь лет подряд ХНУ имени Каразина единственный из украинских университетов входит в ТОП-500 авторитетного международного рейтинга QS. Университет получил статус национального и стал носить имя своего основателя.

«Безумовно, майже не залишається часу для роботи як професора, як науковця. Я науковий керівник двох науково-дослідних тем кафедри прикладної соціології і соціальних комунікацій, є учасником трьох серйозних міжнародних проєктів, багато років поспіль керую спеціалізованою вченою радою, є гарантом освітньо-наукової програми, яка пройшла акредитацію як зразкова. Разом із колегами з кафедри створили й запроваджуємо зараз нову складну магістерську освітню програму «Цифровий соціум», — говорится в сообщении.

По его словам, 30-летняя административная работа никогда не была для него источников счастья и вдохновения.

«Це загалом майже 30 років адміністративної роботи, яка сама по собі ніколи не була для мене джерелом щастя й натхнення, завжди стимулювала мрію попрацювати колись просто професором. Ці роки — це ненаписані й непрочитані книги, непереглянуті вистави й фільми, ненамальовані картини, невідвідані музеї тощо. Відчуваю, що поєднувати адміністративні й професорські функції дедалі стає все важче, і від цього страждає ефективність як перших, так і других. Тому єдиним відповідальним рішенням у цій ситуації є те, яке я прийняв», — говорится в сообщении Виля Бакирова.

Напомним, ранее MyKharkov.info сообщали, что 23 февраля ректор ХНУ имени В.Н. Каразина Виль Бакиров во время заседания Ученого совета ВУЗа заявил, что покидает свою должность.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: