Харківський будинок з химерами: Горлум на фасаді та сигарета в руці зодчого

10:49  |  17.06.2021
Будинок з хімерами

Будинок з хімерами

У Харкові немає «старого міста» —  історичних кварталів, що добре збереглися, як в таких туристичних містах як Львів, Будапешт, Відень або Прага. В еклектиці харківської забудови перемішалися класичні, модерністичні, конструктивістські будинки і сучасні забудови. Проте є у нас і воістину видатні історичні споруди. Одна з них — знаменитий дім з химерами на вулиці Чернишевській 79. 

Дуже не звичайна жіноча гімназія

Будинок з хімерами

Будинок з хімерами

У Києві безпосередньо навпроти кабінету Президента України розташований великий та могутній, прекрасний у своїй містичності будинок з химерами архітектора Владислава Городецького. Проте не всі знають, що в Харкові є свій унікальний будинок з химерами – на його фасаді є скульптури двох міфічних істот, схожих на Горлума, персонажа фентезійного світу письменника  Джона Толкіна. І з’явилися вони там, до речі, на кілька десятиліть раніше, ніж їх вигадав відомий Толкін.

У 1900 році головний архітектор Харківської єпархії п’ятдесятирічний Володимир Покровський починає проект будівлі чергової міської жіночої гімназії. Зокрема і заради своїх молодших сестер, які тоді навчалися.

Спільно зі своїм учнем Петром Величком архітектори в 1914 році представили увазі харків’ян шестиповерхову будівлю з червоної цегли у стилі модерн з елементами англійської готики. До речі, у 1910 р. на подвір’ї новобудови було проведено перший у Харкові офіційний футбольний матч.

Після Жовтневого перевороту харківський будинок з химерами у 1920 році переходить у статус звичайної восьмирічної школи, разом зі своїм футбольним полем. Більше 40 років там навчалися школярі, аж поки у60-х роках минулого століття через близкість до туберкульозного диспансеру, що знаходився на Чернишевській, 81 школу не вирішили закрити. Але не назовсім. До 1973 року, тобто іще десятиліття, тут працювала вечірня школа для робочої молоді. Юнаки та дівчата з робочого класу вочевидь, не настільки боялися подібного сусідства.

Тож унікальна споруда демонструвала певну сумну тенденцію: відбудована як приватна гімназія, вже скоро вона стала звичайнісінькою школою молодших і середніх класів, аби після того перейти в статус вечірньої школи і, врешті, бути оголошеною в аварійному стані.

Майже 15 років будинок, створений архітектором Покровським, стояв забитим і можна лише здогадуватися, яке диво врятувало його від зносу. А вже наприкінці 80-х років його передали у власність інституту мистецтв. Протягом кількох років студенти та викладачі активно реставрували споруду, намагаючись якнайточніше відновити первозданний вигляд будинку з химерами.

Читайте также: Доходные дома и не только: топ-10 самых красивых зданий Харькова

Відродження химер

Будинок з хімерами

Будинок з хімерами

І химери та інші романтичні особливості споруди ожили. Нині на фасаді ми бачимо скульптурні елементи, що зображають ще й рицарські герби, саламандр, вовків. А під масивними балконами другого поверху розміщено дві особливі фігури, які вирізняються навіть на тлі різноманітних міфологічних істот – горельєфи творців будинку Покровського та Величка в образах професора і, відповідно, студента зі свитками.

Ці зображення, за міською легендою, на знак вдячності було створено за ініціативи сестер Покровських. До речі, колись в руках кам’яного Величка було перо, але під час реставрацій воно зламалося. Тож нині студенти театрального факультету університету мистецтв ім. І. П. Котляревського, який тут розміщується, жартуючи час від часу вставляють в руку скульптурному колезі сигарету.

На рівні четвертого поверху, над балконами, розміщено ще дві симетричні фігури – власне, тих самих людиноподібних істот, що, зігнувшись, мов псевдоатланти, підпирають собою вертикальні колони фасаду. Саме вони дивовижно сильно своїм виглядом й нагадують знаменитого персонажа «Володаря перснів» Горлума – аж настільки, що згадка про будинок потрапила в основну статтю Вікіпедії, присвячену цьому героєві. Студенти театралки знов не розгубилися – тепер їм ще й подобається підмальовувати нігті тому з двох Горлумів, до якого можливо дотягнутися з вікна.

Нині оздоблена химерними фігурами споруда за своєю атмосферою, здається, ідеально підходить для занять у ній театральним мистецтвом. Якщо будете проходити повз – вже на першому поверсі на вас подивляться великими очима вікна танцювального залу, де майбутні актори відпрацьовують ідеальні па.

Третій і четвертий поверхи між собою ділять драматичні артисти та лялькарі, а на п’ятому функціонує досить непогана учнівська сцена з більш-менш достойним сучасним обладнанням. До речі, вхід на більшість студентських вистав безкоштовний – що знаходить свій попит серед певних верств населення.

Ці самі химери мов би мали вплив на непросту долю будівлі, адже в античній міфології вони – створіння з головою лева, тілом кози й хвостом змії – символізували неприємності, стихійні біди і трагічні події. Згодом цим словом почали називати щось фантастичне, що знаходиться в протиріччі зі здоровим глуздом.

Але не варто думати, що архітектор нерозважливо накликав біди на свій же проект. Химери користувалися популярністю в зодчих, які працювали в стилі готики в ті часи. А що стосується конкретно Харкова, то дані фігури ще й підкреслюють час їхнього створення, тобто порубіжжя імперської та радянської епох – обидві з яких були вкрай тяжкими для народу.

До того ж митець таким чином ще й передав конфлікт релігійного життя і нової, антирелігійної влади. Тим паче здається абсолютним чудом збереження такої видатної споруди протягом більше століття. Адже багато подій могли привести до її знищення, проте приходили та йшли різні владні системи, а містичний дім з химерами на Чернишевського насолоджує наш зір по цей час.

Читайте також: Великолепная семерка: 7 самых старых зданий Харькова

До того ж ходять чутки – в ньому існує привид таємничої дами у білому. Декотрі кажуть, вдавалося її побачити… Але це вже зовсім інша історія.

Тимофій Бінюков

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Наталья 18:17 | 17.06.21

    Большое спасибо за исторические экскурсы по нашему городу. Хотелось бы больше фотографий описываемых мест.

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: