«Дитина сильно пожовтіла і ледь дихала»: молода мама з Харкова хоче судитися з лікарем харківського пологового центру

16:01  |  30.08.2021
Харків'янка Олена Червякова

Харків'янка Олена Червякова

Харків’янка Олена Червякова готує судовий позов на лікаря Медичного центру акушерства, гінекології та репродуктології Міністества охорони здоров’я України (Харків, вул.  Тімірязєва 10).

Вона звинувачує в халатності лікаря-неонатолога центру Тетяну Редько, якак доглядала за дитиною після пологів. За словам мами, малюка виписали з медзакладу з омфалітом, жовтяницею та ішемією головного мозку. Одразу після виписки мамі довелося викликати для немовляти швидку і проводити дитині курс терапії в іншій лікарні. 

Ми розбиралися в ситуації, і взяли коментарі у мами і в Медичному центрі акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ.  

Конфлікт між лікарем та пацієнткою у центрі акушерства та репродуктології МОЗ України

Маленький син Олени Червякової

Маленький син Олени Червякової

«Лікар, який не знає, що таке омфаліт та жовтяниця, або, як довести здорову дитину до стану виклику невідкладної допомоги відразу після виписки з пологового будинку (зі знаком здоровий), госпіталізації і тривалого лікування» — саме такою фразою розпочала свою розповідь, згадуючи перебування під час пологів в українському медичному центрі акушерства, гінекології та репродуктології Міністества охорони здоров’я України на Тімірязєва 10, молода матуся з Харкова Олена Червякова, що звернулася до журналіста нашого інтернет-видання.

Харків’янка Олена Червякова народила свого первістка Микиту 9 місяців тому, 28 листопада 2020 року. За її словами, вона досі не може забути того жаху, якого натерпілася з ним відразу після пологів через некваліфікованість лікаря-неонатолога Тетяну Редько. Мова йде саме про стан здоров’я сина, в якому він опинився на третій день свого життя.

Фото малюка

Животик малюка (Фото надані Оленою Червяковою)

«Спершу у нас запалився пупок. Редько прийшла, подивилася на нього, сказала, мовляв, який у вас некрасивий пупок. Затим обробила перекисом водню і пішла. На питання, чи мені потрібно обробляти пупок, відповідь була — ні! Більше ніхто не приходив його обробляти. На третій день я помітила, що дитина сильно пожовтіла, знову запросила цього фахівця подивитися, але вона запевнила, що усе з сином гаразд. Коли я ще раз потурбувала Редько тим самим питанням, вона запропонувала здати кров на білірубін. Результат мав показник – 190, за словами фахівця, це норма. Невдовзі була принесена фотолампа, під неї поклали немовля, а ще дали йому якісь ліки, не озвучивши назву препаратів. Після цього йому стало гірше, помітила це під час годування. Він не їв, був сонним, ледь дихав, став, наче ганчірка, ніжки та руки бовталися. Злякавшись, я побігла до персоналу, виявилося, йому дали заспокійливе, аби спокійно лежав під обладнанням. І це малюку, якому три дні життя, як можна було давати таку дозу! Ніч перенесли важко», — пояснила молода матуся.

На четвертий день після пологів, 1-го грудня 2020-го року, за твердженням Червякової, її з сином виписали. У документі було зазначено — малюк здоровий.

Читайте також: Девушка потеряла руку в супермаркете Харькова: работодатели отказались выплачивать компенсацию

У медичному центрі запевняють: дитина виписалася здоровою

Медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології Міністества охорони здоров’я України

Медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології Міністества охорони здоров’я України

Редакція інтернет-видання MyKharkov.info провела розслідування цієї ситуації і поспілкувалася з медичним директором українського медичного центру акушерства, гінекології та репродуктології Міністерства охорони здоров’я України Наталею Ганжою. За словами фахівця, халатності чи помилки вказаного вище лікаря не могло бути, оскільки дії з будь-якими пацієнтами у їх закладі керуються певними правовими актами — наказами Міністерства охорони здоров’я.

«Існують так звані клінічні маршрути пацієнтів, вони є у всіх лікувальних установах, де покроково розписано, в яких випадках і як треба чинити з пацієнтами. Ми зобов’язані дотримуватися цих маршрутів, вони заведені керівником, по-іншому ми чинити не можемо. На підставі цих документів пацієнтка народила здорову дитину», — запевнила медичний директор.

За інформацією лікаря Ганжі, немовля відразу було викладене на живіт породіллі, через деякий час їх перевели до палати спільного перебування для матері та дитини.

«Коли малюк викладається на живіт, відбувається контакт з материнської флорою. Як доглядати за дитиною, в тому числі за пуповинним залишком (виписаний він був з пуповинним залишком), матері було розказано згідно з Наказом 152 МОЗ «Догляд за здоровим новонародженим», — пояснила медик.

Щодо фізіологічної жовтяниці, яка регламентується 255 Наказом МОЗ, зазначила фахівець Ганжа, є цифри, які допустимі при цьому стані. У дитини, запевняє медик, кожен день бралися аналізи, і перед випискою цифри білірубіну відповідали фізіологічним значенням.

«Жодну дитину не виписали б без цього аналізу, якби цей білірубін був підвищений. При виписці — якщо пацієнтка говорить, що дитину у важкому стані виписали — Червякова написала власною рукою, що «претензій до медичного персоналу не має». Як мінімум на момент виписки стан дитини її влаштовував. Що і як відбувалося протягом доби, ми не можемо знати. У нас є документи, аналізи зафіксовані в журналах. На момент виписки з дитиною було все гаразд», — пояснила медичний директор центру.

Після виписки для немовляти довелося викликати «швидку»

Фото надане Оленою Червяковою

Діагноз після виклику «швидкої». Фото надане Оленою Червяковою

Натомість молода матуся Олена Червякова пояснила, насправді усе було по-іншому, уже наступної доби, 2-го грудня 2020-го рокі їй довелося викликати «швидку», яка доставила її Микиту до Міського перинатального центру (колишній четвертий пологовий будинок), що на Салтівському шосе 264, де була нарешті надана кваліфікована медична допомога. Між іншим, розповіла молода матуся, немовля потрапило до цього закладу з діагнозами: ішемія головного мозку, жовтяниця (що трихвилинним проносом), омфаліт.

«Ми пролежали у лікарні майже два тижні, півтора з них — під фотолампою, оскільки дитина надійшла з важкою формою жовтяниці. Білірубін — 253 при надходженні, а також із найсильнішим запаленням пупка (омфаліт). Весь час кололи антибіотики. Також УЗД показувало спазми судин головного мозку середньої тяжкості. Завідувач відділення, яка нас лікувала, була у шоці, що нас у такому стані виписали», — запевнила Олена Червякова.

За словами жінки, у цьому пологовому будинку сподобалося і ставлення лікарів, і підхід у лікуванні.
«Дитину поклали під найновішу і найсучаснішу фотолампу, оскільки стан був найкритичніший, треба було діяти якомога швидше», — додала молода матуся.

Лікування у Міському перинатальному центрі допомогло, дитині, за інформацією Олени, стало краще, але невідомо, як отримані відразу після народження омфаліт, жовтяниця та ішемія головного мозку можуть відобразитися на здоров’ї сина. Пообіцяла, обов’язково подаватиме позов до суду задля встановлення справедливості та відшкодування психологічних та фізіологічних збитків.

Журналіст Аріадна Скела

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Tamara 14:00 | 16.09.21

    Статья понравилась, которая раскрывает сущность медицинских учреждений. Позор таким врачам, которые только любят деньги, а, как лечить и относиться к новорожденным, это, как в пословице: лишь бы с рук, а с ног само упадет…А деньги за роды дерут, ух, какие, больше чем в Европе!

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: