У Харкові планують створити науковий парк

19:58  |  16.12.2022
У Харкові планують створити науковий парк

Фото: city.kharkov.ua

Будівництво наукового парку з житловою забудовою планується у Харкові після перемоги України у війні. Про це йшлося на зустрічі Харківського міського голови Ігоря Терехова та британського архітектора Нормана Фостера.

Норман Фостер повідомив, що для парку обрана територія біля ринку «Барабашово», частина якого була зруйнована російськими обстрілами.

За його словами, на відміну від територій у районі Харківського авіаційного заводу та колишнього заводу «Серп і молот», які також розглядалися як варіанти, ділянка в районі ринку має низку переваг: там сформована розвинена транспортна система, є можливість розширення територій, і поряд розташована природна зона.

«Там тече річка. Архітектори кажуть, що вона промислова, але її можна ревіталізувати та зробити там природний ландшафт. Це місце стане магнітом у цьому районі», — зазначив британський архітектор.

Норман Фостер наголосив, що це буде не просто науковий парк, а велика локація з університетами, житловими будинками, магазинами, науковими лабораторіями, інфраструктурою для відпочинку.

«Цей буде район із щільною житловою забудовою, невисокою — максимум 6-7 поверхів, розділений на квартали, як у європейських містах, зелений, безпечний. Фокус буде спрямований на людину: як їй зручно ходити, де паркувати машину. На цей науковий парк приїжджатимуть дивитися туристи», — підсумував Норман Фостер.

Він також повідомив, що парк стане місцем розвитку молоді, стартап-руху. Своєю чергою Ігор Терехов зазначив, що він залучить для цього IT-фахівців.

«Акцент має бути зроблений на молоде покоління, як у Силіконовій долині, де живе молодь та збудовані мультифункціональні простори», — наголосив британський архітектор.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: