Перевірка електропроводки: порядок дій

12:40  |  16.01.2023
Перевірка електропроводки, Харків
Новини компаній

У деяких випадках, а їх насправді чимало, перевірка електропроводки просто необхідна. Наприклад, це може бути купівля нового житла, причому неважливо, в новобудові або старому фонді. Інший варіант — вас затопили сусіди. Або ж просто виникли якісь проблеми з електрикою.

Головне — все робити правильно. Потрібно мати уявлення не тільки про техніку безпеки під час подібних робіт, а й про порядок дій, а також про те, які прилади слід використовувати. Тільки в цьому разі отримані за підсумками перевірки дані не підлягатимуть жодному сумніву. Крім того, існує альтернативний варіант, який передбачає виклик професійного електрика, що виконає всі необхідні роботи.

Перевірка та випробування електропроводки в новобудові

Купівля квартири — це приємна подія, яка, однак, пов’язана з необхідністю вирішувати безліч завдань. Перевірка електропроводки — один із важливих заходів, який не можна відкладати на потім. Необхідно протестувати кабельні лінія до початку капітального ремонту, оскільки, наприклад, після встановлення натяжних стель і оздоблення стін гіпсокартоном виконати це буде дуже складно.

Насамперед власники житла повинні провести розрахунок сумарної потужності пристроїв, які належить підключити до електроживлення, після чого обчислити значення перетину кабелю для порівняння з тим, що вже прокладено у квартирі. Якщо ви вважаєте, що потрібна проводка з більшим перетином, то слід замінити кабель. Утім, у сучасних новобудовах подібної проблеми, найімовірніше, не буде.

Після цього потрібно перевірити, як прокладена прихована електропроводка. Особливо це стосується стану ізоляції та з’єднання електропроводів, яке зобов’язане бути виконано клемниками або іншими сполучними деталями (наприклад, використовують ковпачки ЗІЗ). Жодних тимчасових скруток бути не повинно! Звертайте увагу на розетки (параметри, вид) і товщину перетину проводів. Ті, що ведуть до розеткових груп, мають бути мідними і мати перетин ≥ 2,5 мм. Номінал автоматичних вимикачів не може перевищувати номінальний струм розеток, як правило, це 16 А.

На завершення необхідно переконатися, що проводка квартири витримає навантаження. А для цього самостійно оглянути, чи правильно зібраний розподільний щиток. Підключення всіх освітлювальних і технічних пристроїв у приміщеннях не повинно викликати спрацьовування автоматів.

Якщо таке відбувається, проводка не витримує повного навантаження від усього обладнання, встановленого у квартирі. Вихід у заміні автоматичних вимикачів, поділі проводки за групами.

У разі якщо відключення не відбулося, можна розраховувати, що прокладку електропроводки виконано правильно. Як додатковий захід переконайтеся, чи надійно зроблено підключення вимикачів в електрощитку, і звірте номінали з фактичним навантаженням.

Перевірка стану електропроводки у квартирі зі старого житлофонду

Інша річ, якщо ви купили старий будинок або квартиру. У цьому випадку провести перевірку стану проводки буде складніше. Однак зробити це необхідно, тому рекомендуємо скористатися наведеною методикою.

Спочатку визначте місцезнаходження всіх розподільчих коробок у приміщеннях. Знявши кришку, можна побачити, алюмінієвий чи мідний кабель використано для прихованої розводки та якого він перетину. Крім того, приділіть максимум уваги перевірці ізоляції електропроводки. Якщо дроти старі, то матеріал ізолюючого шару може бути пошкоджений при будь-якому перегині. Тому перед початком ремонту житла слід замінити проводку.

Найкраще перевірити опір ізоляції за допомогою мегаомметра. Показання опору мають бути ≥ 0,5 МОм. Якщо значення нижчі, це показує, що ізоляція погана, можливі пробої та витоки. Ймовірно спрацьовування ПЗВ, або ж доведеться займатися модернізацією електрощита.

Крім того, потрібно ретельно оглянути всі з’єднання проводів. Будь-які пошкодження і скрутки, особливо якщо з’єднані мідь з алюмінієм, повинні усуватися. Надійно і безпечно використовувати клемні колодки.

Наступний крок — перевірка розеток і вимикачів. Під час огляду перших важливо переконатися в цілісності проводів та ізолюючого шару, уточнити значення номіналу, який вони витримують. Якщо розетки з’єднані з трижильною проводкою, визначте фазу, нуль і заземлювальний дріт. Це робиться за допомогою індикаторної викрутки або мультиметра — приладу для перевірки електропроводки. Після визначення заземлювального провідника перевірте наявність заземлення в розетці. У старих будинках ще можна зустріти металеві підрозетники. Їх бажано замінити новими пластиковими.

Тепер про вимикачі. У кожному потрібно виявити, де під’єднана фаза, а де нуль. На відключення має йти фазний проводок. Якщо зроблено навпаки, то необхідно перепідключити «кінці», оскільки це небезпечно. Трапляється, що, навіть змінюючи лампу у світильнику, можна отримати удар струмом.

Тепер проведіть огляд ввідного електрощитка. Якщо він укомплектований пробками старого зразка, то їх треба замінити на автоматичні вимикачі.

Після цього потрібно упевнитися, що електропроводка ванної кімнати оснащена ПЗВ, здатним захистити від ударів струмом у разі пробою ізоляції. Не забудьте про заборону встановлення ПЗВ на двопровідну проводку за системою TN-C. Переконайтеся, що використано кабель відповідного перетину і всі підключення виконано якісно. Усуньте порушення, якщо їх виявлено.

Після перевірки та діагностики кожного з важливих вузлів залишається визначити, що мережа витримає підключення всіх електропристроїв. Але, як правило, у старому житловому фонді одразу після заселення або трохи пізніше доводиться міняти проводку. Якщо немає можливості займатися ремонтом після переїзду, то господарі намагаються не вмикати одночасно пральну машину, пилосос, ноутбук і телевізор.

Перевірка електропроводки в будинку при її несправності

Пошкодження електропроводки можуть призвести до пожеж і нещасного випадку від дії струму. До основних несправностей належать:

  1. Виникнення обриву дроту, що стає причиною відсутності живлення на окремій ділянці мережі.
  2. Відключення автоматів у щитку внаслідок короткого замикання фази з нулем або заземленням.

Набагато простіше виявити несправності електропроводки прихованого типу за наявності докладної схеми розводки в приміщенні. Цю схему обов’язково включають до технічного паспорта квартири або будинку.

Якщо схема відсутня, то спочатку визначають, як розташовані траси прихованої в стінах електропроводки. Якщо під час прокладання дотримувалися вимог ПУЕ, лінії проводки, що з’єднують розетки і вимикачі з розподільними коробками, мають бути прямими. На трасах не повинно бути відхилень від горизонталі або вертикалі.

  1. Виконання перевірки обривів

Перевірка прихованої електропроводки на наявність обриву проводиться за допомогою мультиметра.

Під час продзвону потрібне чітке розуміння напрямку пошуку. Світильники, розетки, вимикачі отримують живлення через розподільні коробки від джерела струму. Тому, якщо перестав працювати один вимикач або розетка, а в інших струм є, то потрібно шукати обрив між коробкою і цим пристроєм. Якщо тестер фіксує відсутність напруги після коробки, то пошук ведемо між цією коробкою і тією, що стоїть ближче до ввідного джерела струму.

Відсутність електроживлення на бра або люстрі вказує на необхідність перевірити лінію, що веде до вимикача, а для цього під’єднують тестер до фази і нуля. Останній можна замінити допоміжним відрізком дроту, адже зазвичай у вимикачах як такого нуля немає. Якщо вимикач справний, то його потрібно увімкнути і піддати ревізії контакти освітлювального пристрою.

  1. Перевірка на можливе замикання

Цю роботу проводять за допомогою тестера або мультиметра, реєструючи показання опору між фазою і нулем або між фазою і заземленням. Причому це роблять на кількох ділянках мережі. Обстеження виконують при повністю відключених приладах: потрібно вийняти вилки з розеток, витягти лампочки з цоколів світильників. Мережа має бути знеструмлена. Загалом технологія нескладна.

Крім наведеного методу несправності можна виявити детектором прихованої проводки. Однак цей спосіб не дає змоги точно визначити проблемне місце.

Перевірка справності таких елементів мережі, як розетки і вимикачі, зазвичай не викликає труднощів. Як правило, їх легко оглянути на цілісність корпусу і наявність/відсутність оплавлень, тріщин, обгорілого контакту. Якщо щось викликає підозру, краще просто замінити пристрій на новий.

Детальніше про прозвон проводки мультиметром

За допомогою сучасних мультиметрів або тестерів для перевірки обриву електропроводки фахівці виявляють різні несправності в мережі. Ці прилади дають змогу зареєструвати параметри сила струму, опору і напруги, що характеризують електричні ланцюги.

Тестери, що випускаються сьогодні, не мають принципових відмінностей, але залежно від особистих уподобань можна вибрати цифровий або аналоговий вимірювальний пристрій. Мультиметри належать до недорогих приладів, ними досить легко користуватися, тому в домашньому господарстві непогано мати таке пристосування, щоб застосувати в екстреній ситуації.

Що потрібно знати про роботу мультиметра? На лицьовому боці зверху розташоване віконце дисплея, на якому висвічуються вимірювані показання. У середній частині розташований перемикач. Тепер переходимо до позначень:

  • OFF — увімкнено/вимкнено;
  • ACV — значення змінної напруги;
  • DCV — значення постійної напруги;
  • DCA — величина постійного струму;
  • Ω — значення опору.

На панелі передбачено роз’єми для щупів і для перевірки транзисторів.

Встановлення на мультиметрі режиму продзвону дає змогу виконати всі операції з тестування мережі: від перевірки наявності контакту на різних ділянках ланцюга і виявлення обривів до ревізії розеток і вимикачів.

Як самому виконати тестером прозвон електричного кабелю? Наведемо покрокову інструкцію з діагностики проводки:

  1. Переведіть ручку перемикача в належне положення — для позначення режиму продзвону зазвичай використовується символ світлодіода.
  2. Штекер чорного вимірювального дроту встановіть у роз’єм СОМ, тут також зустрічаються знаки заземлення або зірочка. Роз’єм зі значком Ω або R призначений для червоного дроту.
  3. Увімкніть прилад, якщо це не відбувається автоматично в момент повороту ручки перемикача.
  4. Перевірте справність пристрою, з’єднавши між собою щупи. Прилад сповіщає про працездатність звуковим сигналом.
  5. Кінці дроту, що тестується, звільніть від ізоляції і зачистіть, щоб з’явився металевий блиск. Прикладіть до них щупи.

Позитивний результат, а саме, відсутність обриву дроту, відображається звуковим сигналом і цифрою 0 на дисплеї. Порушення цілісності фіксується відсутністю сигналу і цифрою 1.

Очевидно, що тестування виконати нескладно. Однак, як і будь-які інші електромонтажні роботи, воно вимагає дотримання техніки безпеки.

Окремо необхідно сказати про періодичність перевірки електропроводки. Існують строго встановлені терміни проведення діагностичних робіт. Перевірка опору ізоляції проводів виконується, як мінімум, раз на 3 роки. Це зазначено в правилах технічної експлуатації електроустановок споживачів ПТЕЕП. Один раз на рік перевіряють зовнішнє електрообладнання та особливо небезпечні приміщення. Кожні півроку необхідно протестувати пристрої захисного відключення ПЗВ.

Дотримання термінів перевірки електропроводки в будівлі плюс оперативне і грамотне усунення виявлених неполадок і порушень — усе це допомагає забезпечити безпеку під час експлуатації електрообладнання.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: