Моторне мастило для автомобіля: як правильно підібрати?

12:14  |  17.10.2023
Моторні мастила Altstar
Новини компаній

Не має великого значення, про який автомобіль йдеться, але найголовнішим вузлом у нього все одно залишається двигун. Для нього обов’язково знадобиться паливо. Це стосується як дизельних, так і бензинових двигунів. А ось якість роботи даного вузла багато в чому залежить від моторної оливи. І необхідно правильно підбирати дану мастильну рідину. З урахуванням того, в яку пору року автомобіль буде використовуватись.

Склад оливи

Не дуже просто підібрати оливу для двигуна автомобіля. Мастило відрізняється своїм складом, в’язкістю, призначенням. Та й про вартість не треба забувати. Сьогодні пропонується хороша моторна олива в оптовому магазині altstar.ua, де і вибір пристойний, та й за ціною такий товар там легко підібрати. Але в першу чергу все ж доводиться дивитися на склад мастила.

Отже, будь-якому автомобілісту важливо знати, що точний склад цієї рідини – це лише слова. Жоден виробник цього не скаже, бо йдеться про комерційну таємницю. І дуже важливо, щоб така інформація не потрапила до рук конкурентів. Тому на етикетці, прикріпленій до каністри, вдасться отримати відомості лише про тип моторного масла. Воно сьогодні пропонується трьох видів:

  • мінеральне, яке хоч і найбільш прийнятне за вартістю, але низької якості за експлуатаційними характеристиками;
  • синтетичне, що вважається набагато кращим за мінеральне, але не всі погоджуються його купувати через підвищену вартість;
  • напівсинтетичне, де є певний відсоток обох видів, що автомобілісти вважають компромісним варіантом.

Хто турбується про ціну, краще віддати перевагу останньому варіанту. Адже у мінерального мастила і відкладень виходить занадто багато, та й з якістю можуть виявитися деякі проблеми. Але найкращим вважається синтетична мастильна рідина, тому що вона довговічна, легко переносить перепади температури, тому підходить і для експлуатації взимку, та й деталі двигуна більш якісно змащуються.

Якості моторної олії

Двигун внутрішнього згоряння не може працювати без мастила. Воно має відповідати певним вимогам.

  1. Очищення двигуна, що насамперед стосується утворення нагару.
  2. Захист від корозії металу, і від окислення самого мастила.
  3. Відсутність парафінізації, щоб мастило на холоді не застигало.
  4. Низькі показники випаровування, щоб масло доводилося не так часто доливати.

Але найголовнішим показником вважається в’язкість. Від показника кінематичної в’язкості залежить, наскільки швидко мастильна рідина загускатиме при зниженні температури. А від цього залежить якість. Але треба брати до уваги й індекс в’язкості. Якщо він виявиться низьким, при мінусових температурах можуть виникати труднощі із запуском двигуна.

Що потрібно для правильного вибору моторної оливи? Достатньо зазирнути в інструкцію автомобіля. Там обов’язково є рекомендація від виробника, яка мастильна рідина найбільше підходить для двигуна. Але на етикетці каністри, куди на виробництві заливається мастило, також має бути інформація, для яких моделей авто воно призначається. Тільки треба розуміти, що такої інформації все ж таки не варто на 100% довіряти, це може виявитися і якийсь рекламний хід.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: