Чорна п’ятниця 2022 року: що необхідно знати?

10:50  |  10.11.2022
Чорна п'ятниця, Харків
PR

Розпродажі товарів у магазинах цікавлять не тільки затятих шопоголіків. Будь-яка людина погодиться купити смартфон або кухонний комбайн за приємною знижкою. Особливо коли йдеться про таку подію як Чорна п’ятниця 2022 року, де пропонуються максимальні знижки. Вони можуть досягати часом 80-90% на різні товари. Так чому б не скористатися можливістю, що представилася? Адже це стосується побутової та кухонної техніки, одягу та взуття, косметики тощо. Як з’явилося таке свято?

Основні версії

Традиційний розпродаж, який отримав назву Black Friday, має незвичайну історію. Можна навіть сказати, що вона легендарна, бо з точністю нині вже ніхто не відповість, як вона з’явилася і з чим саме це пов’язано. Тому можна назвати кілька версій, що заслуговують на увагу.

  1. Пов’язують це із крахом американської фондової біржі. Сталася ця подія у четвер. А ось уже наступного дня все пішло ще гірше. Його назвали «Чорною п’ятницею», і з цієї події розпочалася Велика Депресія у США.
  2. Багато компаній в Америці практично весь рік працювали собі на збиток. Але після Дня подяки люди починали готуватися до Різдвяного свята, тож поспішали до магазинів за подарунками. Саме по п’ятницях зростала кількість продажів, а приріст прибутку магазини відзначали у графіках чорним кольором. Так і з’явилася Чорна п’ятниця.
  3. Є третя версія, вона також пов’язана з такою подією як День подяки. По п’ятницях на дорогах творилося справжнє «стовпотворіння», з’являлося багато пробок. І поліцейські цей день почали називати Чорною п’ятницею.
  4. Багато робітників після Дня подяки не виходили на роботу. А цей день припадав на п’ятницю, і компанії зазнавали від цього збитків. Тому вони й назвали так цей день.

Яка версія з представлених варіантів найправильніша? Складно сказати. Можна відзначити лише одне: Чорна п’ятниця зрештою перетворилася на розпродаж. І цей день намагалися по-іншому назвати – Великою п’ятницею. Але звичку вже неможливо було змінити.

Коли проходить Чорна п’ятниця?

Здавалося б, все й так зрозуміло із самої назви. І дата розпродажу має щороку припадати на конкретний день. Але в результаті все виявилося не так просто. Оскільки така подія вкоренилася в Америці, маркетологи там уже давно помітили, коли найбільше покупців буває в магазинах. І це зовсім не в п’ятницю, бо йдеться про робочий день. Так, багато співробітників фірм під різними приводами брали відгули або просто прогулювали. І все заради того, щоб у п’ятницю потрапити на розпродаж товарів, який зазвичай починався з ранку.

Але все ж таки покупців у магазинах було більше не в робочий, а у вихідний день. Тому маркетологи запропонували внести певні зміни. Щоб продовжити Чорну п’ятницю не лише на суботу, а й на неділю. І це відразу далося взнаки, тому що почали збільшуватися показники прибутку. Ось і виходить так, що зазвичай Чорна п’ятниця триває не один, а три дні. І все ж багато хто намагається брати відгули на останній робочий день тижня, адже товари зі суттєвою знижкою швидко розкуповуються. У суботу не завжди вже виходить купити за низькою ціною те, що забажаєш. Щодо 2022 року, то така подія припадає на кінець листопада. А коли саме вона має стартувати – це вже залежить від вибору конкретної компанії.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: