Звільнені громади Харківщини поступово повертаються до нормального життя – Синєгубов (відео)

13:41  |  30.09.2022
Ми постійно ініціюємо "зелені" коридори для евакуації із тимчасово окупованих територій - Синєгубов

Фото: kharkivoda.gov.ua

Під час телемарафону «Єдині новини» начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про те, як наразі відновлюють життя на деокупованих територіях Харківської області.

«Із міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком опрацювали чітку систему алгоритму дій щодо надання медпослуг в Ізюмі. Є мережа лікарських закладів, які мають різні ступені пошкоджень. Ми будемо працювати над їхнім відновленням, а також розгорнемо мобільний шпиталь, де будуть надаватися медичні послуги первинного рівня», – зазначив очільник області.

Зокрема, він наголосив, що, наприклад, в Балаклії та Ізюмі вже відновлює функціонування мережа аптек. У них працюватиме державна програма, за якою люди можуть за рецептом отримати препарати. Також у Балаклії запрацювали банківські установи, магазини тощо. Окрім цього, на всі деокуповані території постійно надходить гуманітарна допомога.

«Зокрема, у перші дні в Ізюм було завезено понад 200 тонн продуктів харчування, засоби гігієни, теплі речі та дитяче харчування. Ми створили Єдиний координаційний гуманітарний центр, який розподіляє гуманітарну допомогу від міжнародних та всеукраїнських партнерів, аби рівномірно покривати потреби», – сказав Олег Синєгубов.

За попередніми даними, в Ізюмі продовжує перебувати близько 15 тисяч людей.

Наразі проводиться точкова  евакуація із деокупованих територій. Виявили бажання виїхати понад 11 тисяч людей, процес триває. У координації із департаментом цивільного захисту ОВА та органів місцевого самоврядування опрацювання заявок від жителів продовжується, зокрема щодо евакуації маломобільних груп населення.

Але більшість мешканців приватних домоволодінь мають бажання залишатися в місті й взимку. Тому наразі вкрай важливо відновити електро- та газопостачання до цих будинків.

«Звичайно, плануємо використовувати та альтернативні джерела енергії. Також є урядова програма щодо забезпечення жителів дровами і ми над цим зараз відповідно працюємо. Адже, якщо в Балаклії, ми вже відновили світло і до зими є змога зробити теплопостачання, то з Ізюмом складніше, оскільки знищено всі важливі системи критичної інфраструктури», – наголосив начальник ХОВА.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: