«Зливав» ворогу оборонні позиції українських військ на кордоні з рф: на Харківщині судитимуть російського агента під псевдонімом «Лексус»

12:59  |  13.02.2024
«Зливав» ворогу оборонні позиції українських військ на кордоні з рф: на Харківщині судитимуть російського агента під псевдонімом «Лексус»

Фото: t.me/prokuratura_kharkiv

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно 41-річного чоловіка за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, у липні минулого року представник фсб рф через месенджер «Телеграм» звʼязався з мешканцем міста Вовчанськ та запропонував йому за грошову винагороду конфіденційне співробітництво. Встановлено, що обвинувачений працював завідуючим господарством в одному з місцевих медичних закладів.

Чоловік погодився на пропозицію співробітника російської спецслужби і навіть, щоб підтвердити готовність до співпраці, написав розписку, у якій зазначив, що «готов выполнять разведывательные и диверсионные задачи».

У цілях конспірації зрадник обрав собі оперативний псевдонім «Лексус».

Обвинувачений надсилав ворогу інформацію про місцеперебування українських військових та напрямки руху техніки на території Вовчанської територіальної громади, ставлячи відповідні відмітки на гугл-мапах. Також він «зливав» представнику фсб рф місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції України поблизу кордону з рф.

Зрадник корегував ворожий вогонь, «звітуючи» про наслідки обстрілів з боку зс рф: «Единственное место вчера Вы немного не попали. Снаряды ложились в основном по дороге. Сейчас попробую сбросить точные координаты».

Обвинувачений, намагаючись продемонструвати свою користь для ворога, встиг вчинити 35 епізодів злочинів.

Правоохоронці затримали чоловіка у місті Вовчанськ у порядку ст. 208 КПК України в листопаді минулого року. Під час обшуків за місцем мешкання зрадника виявлено та вилучено телефон, в якому містилась переписка з російським куратором.

За клопотанням сторони обвинувачення чоловіку було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Чоловіка судитимуть у Чугуївському міському суді Харківської області.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: