Зеленський і Рютте оглянули будинки, пошкоджені внаслідок російських обстрілів Харкова

17:18  |  01.03.2024
Зеленський і Рютте оглянули будинки, пошкоджені внаслідок російських обстрілів Харкова

Фото: kharkivoda.gov.ua

У Харкові Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте оглянули будівлі, пошкоджені внаслідок російських обстрілів. Про це повідомили в Харківській ОВА.

Зокрема, вони побували біля багатоповерхового житлового будинку на вул. Академіка Проскури, 9в, зруйнованого внаслідок масованого російського обстрілу 23 січня 2024 року. Тоді в результаті ворожого ракетного удару загинули п’ятеро людей, іще 14 дістали поранень. З-під завалів вдалося врятувати 23 мешканців будинку.

Через ракетну атаку руйнувань зазнали перший, другий та третій під’їзди, у будинку відключено газопостачання, частково – центральне опалення та холодне водопостачання.

Як повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, усього внаслідок обстрілу 23 січня в Харкові загинули 10 людей, пошкоджено близько 100 житлових будинків. Без даху над головою залишися 6 тис. мешканців. Вони отримали тимчасове житло в гуртожитках та інших помешканнях.

Глава держави та очільник уряду Нідерландів також оглянули багатоповерхові будівлі на вулиці Мироносицькій в центрі міста, які були пошкоджені внаслідок ракетного удару росії в березні 2022 року. Удар пошкодив тримальні та огороджувальні конструкції споруд.

Володимир Зеленський і Марк Рютте також оглянули будівлю Харківської обласної державної адміністрації на вул. Сумській, яка зазнала значних руйнувань унаслідок російського обстрілу 1 березня 2022 року.

Шестиповерхова споруда ОДА, зведена в 1954 році, була визнана пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення й внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Унаслідок влучання російської ракети в будівлю було пошкоджено 80% покрівлі, тримальні конструкції, зокрема зовнішні, внутрішні стіни споруди, плити перекриття. У грудні 2022 року тут розпочато відновлювальні роботи.

З початку повномасштабного російського вторгнення у Харкові зруйновано понад 20 тис. об’єктів, зокрема 50% шкіл міста. На Харківщині проживають 520 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Президент України та Прем’єр-міністр Нідерландів також ушанували пам’ять дітей, які загинули через збройну агресію росії проти України. З початку повномасштабного вторгнення пф унаслідок бойових дій на Харківщині загинуло 87 дітей, у Харкові – 21 маленький українець.

Володимир Зеленський і Марк Рютте встановили лампадки та поклали іграшки до пам’ятника юним жертвам російської агресії біля Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості.

Пам’ятник загиблим дітям відкрито в Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії 4 червня 2023 року за участю першої леді України Олени Зеленської. Автор – скульптор, харків’янин Михайло Ятченко.

Монумент складається зі скульптур хлопчика та дівчинки в образі янголів з обгорілими крилами, які злітають над гранітною брилою, що уособлює вибух.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: