З початку бойових дій на Харківщині понад 200 працівників «екстренки» отримали нагороди

17:22  |  13.07.2022
З початку бойових дій на Харківщині понад 200 працівників «екстренки» отримали нагороди

Фото: kharkivoda.gov.ua

Серед відзначених державними нагородами – фельдшери та водії екстреної медичної допомоги, які, рятуючи життя українців, потрапляли під обстріли, працювали в окупації та фактично на лінії вогню. Як розповів директор медзакладу Віктор Забашта, водій харківської «швидкої» – ймовірно, єдиний серед своїх колег, хто має високу державну нагороду.

«Так, наш водій отримав почесне звання «Заслужений працівник охорони здоров’я». Я не знаю випадків, щоб десь по країні також були нагороджені водії. Наша роль досить важлива в наданні допомоги постраждалим. Навіть під час війни ми працюємо як завжди, виїжджаємо і вночі, в будь-який час, намагаємося допомогти якомога більшій кількості людей. Звичайно, що додалися люди з бойовими травмами, але ж так само залишаються серцево-судинні захворювання та решта», – розповів директор медзакладу Віктор Забашта.

Так, нещодавно фельдшера Богдана нагородили нагрудним знаком «Знак пошани» від Міністерства оборони України.

«Це приємно, що мою працю відзначили. Отже, я на тому місці, де маю бути. Усіх, хто тут працює, можна назвати героями. Я, наприклад, був у маріупольському конвої, ми мали їхати на «Азовсталь», але, на жаль, не доїхали. Хоча ми свою роботу все одно виконали», – прокоментував Богдан.

Водій Олександр розповів, що під час обстрілів важливо зберігати спокій і не впадати в паніку, адже, наприклад, від його дій залежать життя всіх, хто перебуває у кареті швидкої допомоги.

«Якраз, коли ми заїжджали на виклик, у дім прилетіла ракета. Напевно, зруйнувала повністю сходовий майданчик, але дивом нас не зачепило», – пригадав водій «швидкої».

Деякі медпрацівники виконували свої обов’язки, навіть перебуваючи в окупації. Так, фельдшер Дмитро раніше працював у Старому Салтові, а нині – у Харкові.

«Ми були в окупації з моменту початку війни, обслуговували виклики постраждалих, виконували свою роботу. Адже викликали не тільки через якісь захворювання, були, наприклад, і вагітні жінки. Виїздили й до навколишніх сіл. Це наша робота, треба було брати виклики, а кому, як не нам», – розповів Дмитро.

Як підкреслив Віктор Забашта, тоді бригаді зі Старого Салтова вдалося зберегти всю документацію, препарати тощо.

«Вони вийшли з того місця з гордістю, виконавши свій обов’язок. Поки ця бригада працюватиме у нас, але потім плануємо повернути їх до свого селища», – наголосив Віктор Забашта.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: