З Харківщини до Ясіня вирушив перший потяг з дитячим вагоном

20:18  |  08.08.2024
З Харківщини до Ясіня вирушив перший потяг з дитячим вагоном

Фото: kharkivoda.gov.ua

За маршрутом Харків — Ясіня в складі поїзда №15/16 відправився перший дитячий купейний вагон. Він адаптований для комфортної та безпечної подорожі найменших пасажирів від 0 до 8 років. Про це повідомили в Харківській ОВА.

Маленькі пасажири дитячого вагона отримуватимуть спеціальні браслети із зазначенням купе та контактів батьків. Кожне купе містить навчально-розважальні матеріали, руханку, настільну гру, манеж для найменших пасажирів та збільшений обмежувач верхньої полички із протиударною накладкою.

«Вдячний ЮНІСЕФ та АТ «Укрзалізниця» за реалізацію такого важливого для Харківщини проєкту. Залізниця – це критично важлива для нашої області інфраструктура, адже у 2022 році на початку повномасштабного вторгнення саме Укрзалізниця надала безкоштовні евакуаційні потяги для цивільного населення і нині допомагає в евакуації людей. Черговий проєкт, який покликаний забезпечити більш комфортне перебування, подорож наших маленьких громадян з їх батьками до будь-якої точки нашої держави», — зазначив Олег Синєгубов.

У коридорі вагона з’явилися інтерактивні плакати, бізі-борди з рухомими елементами та дитячі поручні з м’якою оббивкою для безпечного пересування вагоном. Проєктування та безпосередньо капітальний ремонт з модернізацією вагона тривали 6 місяців.

Роботи такого типу вперше проводились на Київському електровагоноремонтному заводі, де для цих потреб був створений окремий новий цех.

«Ми системно рухаємось до нашої мети – стати найбільш дружньою до родин залізницею в Європі. Для українських залізничників, які на початку повномасштабного вторгнення врятували й евакуювали понад 1 мільйон дітей, вкрай важливо створювати приклади позитивних змін у країні навіть під час війни, тим самим даючи сигнал: ми чекаємо на повернення наших дітей і готові до цього. Ми вдячні ЮНІСЕФ за системність у спільній турботі про дітей на всіх етапах їхньої подорожі: від сучасних дитячих зон на 6 вокзалах до цього прекрасного вагона, який точно подарує українським родинам відчуття турботи та безпеки, які їм зараз так потрібні», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

При оформлені дитячого вагону використано матеріали з платформи розвитку дошкільнят «НУМО», над створенням якої працювала команда експертів Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Провідниками у дитячий світ подорожі стануть вже загальновідомі й улюблені Іскорки суперсил – персонажі лялькового театру від ЮНІСЕФ,  які допомагають розвивати 16 навичок дошкільнят.

«Вже третій рік з початком повномасштабної війни українські родини з дітьми змушені набагато частіше їздити країною. Завдяки цьому інноваційному проєкту, який підтримали наші партнери з Укрзалізниці, маленькі українці зможуть використати час у подорожі для навчання через гру. Дитячі вагони оснащені різноманітними вправами, іграми, розважально-пізнавальними квестами – тут ми зібрали найкращі напрацювання ЮНІСЕФ для раннього розвитку, аби наші діти мали можливість розвиватися за будь-яких обставин. Ранній розвиток дитини відіграє критичну роль у її майбутній самореалізації, і ми робимо усе можливе, аби забезпечити дітям доступ до розвивальних ресурсів. Саме тому з’явилася ця унікальна ініціатива», — зазначив Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Вагон став першим з 8, які планується запустити до кінця поточного року.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: