З 9 музеїв Харківщини було евакуйовано цінні експонати

18:22  |  23.05.2023
З 9 музеїв Харківщини було евакуйовано цінні експонати

Фото: kharkivoda.gov.ua

З музеїв області було організовано декілька етапів евакуації експонатів, серед яких і ті, що мають значну художню та історичну цінність. Про це говорили 23 травня на апаратній нараді під керівництвом начальника ХОВА Олега Синєгубова.

«Я прошу проаналізувати й надати до правоохоронних органів інформацію, з яких музеїв, які експонати були вивезені. Маємо перевірити їх наявність та стан зберігання, щоб потім мали змогу їх повернути», – підкреслив Синєгубов.

За даними Департаменту культури і туризму ХОВА, на території регіону розташовані 32 комунальні музеї та один державний. Відповідно до Плану запровадження та забезпечення заходів здійснення правового режиму воєнного стану в Україні, були здійснені заходи з евакуації частини колекцій Харківського художнього музею, Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна, Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова, Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди, Харківського літературного музею. Також здійснювалася евакуація цінних документів із Державного бібліотечного фонду України.

На деокупованій території Харківської області розташовані 9 музеїв. До безпечних місць перемістили предмети першої та другої черги з 4 музеїв, що розташовані в безпосередній близькості до кордону з рф та зони бойових дій: Вовчанського історико-краєзнавчого музею, Куп’янського краєзнавчого музею, Ізюмського краєзнавчого музею імені М.В. Сібільова, Історико-археологічного музею-заповідника «Верхній Салтів».

Від обстрілів загалом зазнали пошкоджень 8 музеїв області, 2 з них зруйновано — в смт Сковородинівка та в місті Куп’янськ.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: