«З 19 лютого я знав, куди їду», — окупант, якого взяли у полон на Харківщині (відео)

13:52  |  30.06.2022
"З 19 лютого я знав, куди їду", — окупант, якого взяли у полон на Харківщині (

Російські військові, які заходили на територію України через Бєлгородську область та українську Журавлівку на Харківщині 24 лютого, знали заздалегідь, що нападатимуть на Україну. Про це в інтерв’ю блогеру та автору проєкту «Шукай своїх» Володимиру Золкіну розказав полонений лейтенант рф Іван Глухов з Ульяновської області, — повідомляє «Суспільне».

«Десь 19 лютого, це було ще в Курську. Туди у табір ми прибули на початку лютого, навчання у нас були й у грудні. Нам сказали, що буде марш. 19-го ми знали. Чесно кажучи, ніхто не повірив, думали, що марш зробимо до кордону і повернемося. Казали щось про звільнення, що будемо звільняти. З 19 лютого я знав, куди їду, до цього думав, що на навчання», — розказав окупант.

За його словами, перша втрата серед тих, з ким Глухов їхав воювати, сталася на окружній Харкова, тоді захисники міста спалили техніку окупантів.

«Близько 6 ранку 24 лютого заїхали через Журавлівку, рухалися у напрямку Харкова. Десь до вечора, до години третьої добралися до населеного пункту Черкаські Тишки, заночували. Коли ми виїхали, командир поїхав вперед, ми його загубили, не знали, де він. Комбат не знав. Ввечері 25 лютого, коли добралися до Черкаських Тишок, командир з’явився, тоді дізналися про першого загиблого. Вони через те, що не знали, поїхали просто до Харкова, там перехрестя було, й потрапили під вогонь, були знищені наші машини, людина загинула», — каже військовий рф.

Окупант каже, що «марш» мав бути дуже швидким.

«Ніхто не потребував нашої підтримки, не було таких, які виходили й казали, що хтось притискає їхні права», — розказав Глухов про українців.

У полон окупант потрапив вранці 6 травня.

«Ми перебували у бункері у двох км від Циркунів, вранці нас оточили ЗСУ після обстрілу, пропонували вийти, ми довго не виходили, нас закидували «димами», ми відстрілювалися. Страшно було здатися, у нас в бункері була людина, в якої син в госпіталі працює, казав, що до них привозили кастрованих. Нічого не було, ставлення нормальне. Нас не вчать здаватися, думали, підтримають, до останнього вірили в це. Нас залишили», — згадує полонений.

Коли Глухов потрапив у полон, при ньому знайшли 30 тис. гривень, злиток золота, прикраси.

«Після 8 березня ми стояли у Циркунах. Багато наших загинули. Ми розміщалися у будинках на околицях Циркунів, зайняли недобудований будинок з підвалом, треба було його обставити підвал, щоб було тепліше, тому заходили до будинків, котрі були поруч, я побачив гроші, взяв їх, навіщо — не знаю. Злиток був у мене та 100 чи 150 доларів», — розказав окупант.

Долари окупант отримав від іншого військового, планував витратити на гуманітарну допомогу у вигляді сигарет, сказав Глухов.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: