ЄС сприяє підвищенню енергоефективності в багатоквартирних житлових будинках

12:11  |  06.10.2017
Мер Житомира

27 вересня 2017 р. у м. Житомир відбувся інформаційний тур на тему «Досвід міської громади Житомира на шляху підвищення енергоефективності в житловому секторі». Захід, спрямований на підвищення обізнаності українців щодо впровадження енергоефективних заходів, проведено в рамках інформаційної кампанії «Енергія твого дому», що впроваджується в п’яти містах України за підтримки Європейського Союзу.

В інфо-турі взяли участь понад 60 осіб, у тому числі експерт Групи підтримки України Європейської Комісії Кшиштоф Герульські, менеджер проектів у сфері енергоефективності Представництва ЄС в Україні Ольга Бороданкова, міський голова м. Житомир Сергій Сухомлин, представники місцевих органів влади, неурядових та донорських організацій, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, експерти з енергоефективності, голови успішних ОСББ, що впроваджують кращі енергоефективні практики в житловому секторі, а також представники регіональних та загальнонаціональних ЗМІ.

Під час прес-брифінгу експерт Групи підтримки України Європейської Комісії Кшиштоф Герульські наголосив, що головний споживач енергії в Україні – це житловий сектор: «ЄС підтримує Україну у рішенні створити Фонд енергоефективності, націлений на проведення комплексної термомодернізації багатоповерхових будинків задля зниження енергоспоживання, і готовий вкласти першим траншем 50 млн євро і ще 50 млн євро – після створення усієї необхідної нормативної бази для роботи Фонду, основним клієнтом якого будуть ОСББ».

За словами менеджера проектів у сфері енергоефективності Представництва ЄС в Україні Ольги Бороданкової, питання підвищення енергоефективності напередодні опалювального сезону – особливо актуальне, бо це не лише комфорт і якість життя українців, а й питання економічного розвитку країни в цілому. «Тому енергоефективність є однією з головних сфер співпраці між Україною та Європейським Союзом. Цього року Верховна Рада України ухвалила три важливі закони в сфері енергоефективності, проте важливо, щоб вони не залишились лише на папері. Адже житловий сектор споживає велику кількість енергоносіїв і тут є величезний потенціал для економії. Мешканці будинків мають всі інструменти та можливості інвестувати у своє житло», — підкреслила О.Бороданкова.

Під час гарячої дискусії, присвяченої обговоренню ключових питань у сфері підвищення енергоефективності в житловому секторі, міський голова Житомира Сергій Сухомлин зауважив: «Місто усіляко підтримує ОСББ. У Житомирі діє міська програма підтримки «теплих кредитів», згідно якої цьогоріч передбачено компенсацію на впровадження енергоефективних заходів у розмірі 3 млн грн., наступного року планується фінансування у розмірі 4 млн грн. Ми переходимо до комплексної модернізації житлових приміщень і створюємо унікальний енергоефективний квартал. Ми – перші в Україні, хто повністю термомодернізує бюджетну сферу. Окрім того, Житомир – це перше велике місто, що цілковито перейде на вуличне LED-освітлення».

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: