Відкриття KharkivMusicFest розпочнеться концертом однієї з найвідоміших скрипальок України

15:58  |  10.04.2023
Відкриття KharkivMusicFest розпочнеться концертом однієї з найвідоміших скрипальок України

13 квітня до Харкова повертається KharkivMusicFest – один із найочікуваніших музичних фестивалів міста. Цього року фестиваль пройде з 13 квітня по 30 червня. Організатором фестивалю є фонд громади Харкова «Толока». Відмінною рисою програми фестивалю цього року є те, що у програмі фестивалю – переважно українські імена як музикантів, так і композиторів, чиї твори звучатимуть.

«Через війну наша країна, місто, та ми усі багато втратили, тому надважливо розвивати те краще, що зберіглося. Щорічна традиція дарувати харків’янам прекрасні твори класичної музики у виконанні кращих виконавців України та світу, створюючи культурні мости між містами України, поєднуючи її зі світом — це те, що варто збереження та розвитку, – розповідає президент фестивалю Сергій Політучий. – До того ж, класична музика має велику цілющу силу, вона є мовою, яка зрозуміла усім. Наш Харків — місто незламних, він від початку війни демонструє стійкість та життєлюбність, і це теж є мотивацією для того, щоб проводити фестиваль».

«Паганіні в спідниці», музика спротиву та надії та інші концерти фестивалю

Головною подією відкриття стане виступ Богдани Півненко на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера. Її називають «українським Паганіні в спідниці», вона одна з найвідоміших скрипальок України. Богдану справедливо називають амбасадоркою української культури – за цей рік вона мала безліч концертів по всьому світі.

Скрипалька виступала як солістка з провідними українськими оркестрами та презентувала українську музику у всьому світі, зокрема у таких престижних залах як Карнегі хол, Берлінська філармонія, Палац каталонської музики в Барселоні, та ін.

Виступ Богдани відбудеться у супроводі Фестивального оркестру KharkivMusicFest. А це означає, що у складі оркестру братимуть участь музиканти Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера, Харківської обласної філармонії, Харківського молодіжного академічного симфонічного оркестру та Харківського університету мистецтв ім. Котляревського, що до харківських музикантів долучаться виконавці з інших міст України.

Програма концерту об’єднала «Пори року» українських композиторів сучасності Золтана Алмаші й Олександра Гоноболіна та знамениті «Пори року» Антоніо Вівальді та «Пори року в Буенос-Айресі» Астора П’яццоли.

«Наш меседж – Харків – місто нових сенсів – актуальний саме зараз. Ми не тільки незламні, але й рухаємося вперед, створюємо нове, відкриваючи себе, скарби української культури», – зазначає Юлія Ніколаєвська, професорка, програмна директорка фестивалю 2023 року.

20 квітня та 5 травня в рамках фестивальної програми в залах Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського пройдуть камерні концерти «Музика спротиву і надії». Ідея проєкту – презентація творчості українських композиторів. Цьогоріч фокус саме на харківських митцях. Пролунає скрипкова музика: виконавці Дмитро Амстибовський, Станіслав Калінін та твори молодих композиторів Харкова, написані 2022 року.

В червні на поціновувачей фестивалю чекає концерт-імпровізація з поєднанням українського та грецького фольклору з бузукі (Катя Курдиновська, Ігор Ходжаніязов)  та концерт Inside the war, де будуть виконані твори лауреатів щорічного Міжнародного конкурсу молодих композиторів ім. Б.Лятошинського. Твори представляють собою музичні рефлексії написані під час війни.

Крім того, в червні відбудеться сольний концерт Акселя Колстеда – норвезького піаніста-соліста, композитора, який написав понад 40 творів для різних ансамблів, сольних інструментів та оркестрів. Закриття фестивалю ознаменується виступом Фестивального оркестру KharkivMusic Fest.

Освітні та мистецькі проєкти KharkivMusicFest

Однією з візитівок фестивалю є розписані піаніно проєкту Art Piano, який  є частиною програми для широкої аудиторії. Цього року інструментів буде 6, всі вони будуть розташовані на безпечних локаціях міста – метро, ТЦ Французький бульвар тощо.

Організатори підготували серію цікавих бесід для широкої аудиторії KharkivMusicFest Talks, де спікерами виступлять провідні музичні діячі України, США та Європи. Серед запрошених гостей – видатний український композитор, автор понад 100 музичних творів Олександр Щетинський; світова зірка джазової музики Леонід Чижик – людина неймовірної музичної фантазії; американський композитор, піаніст та популяризатор сучасної музики Річард Камерон Вульф; композитор, диригент, піаніст, популяризатор українського музичного мистецтва Вірко Балей та інші. Зустрічі переходитимуть онлайн, прийняти участь зможе будь-який бажаючий.

Родзинкою програми стане експериментальний танцювальний проєкт, втілений разом з видатною німецькою хореографкою, танцівницею Сашою Вальц, в якому візьмуть участь українські танцівники різного віку та рівню підготовки.

«У нашого міста забрали можливість бути студентським та айтішним містом та ніхто не може забрати у нас можливість та бажання бути містом, де народжуються нові сенси, нові культурні проєкти, – коментує  Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю. – Впевнена, що через мистецтво, музику ми, харків’яни, віднайдемо себе, нову ідентичність міста та гучно презентуємо це світу. Ми відкриті для майбутніх проєктів та колаборацій з боку культурних, міжнародних інституцій, та особливо нас надихає підтримка з боку нашої публіки. Разом наші прагнення будуть сильнішими».

Квитки на концерт-відкриття можна придбати на сайті Інтернет-білету.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: