В Україні заборонять будь-яке куріння у громадських місцях: які штрафи для порушників

10:50  |  02.07.2022
Из-за пассажиров, которые курили в вагоне, на Харьковщине более чем на полчаса задержали электропоезд

В Україні з 11 липня починає діяти заборона на куріння у громадських місцях електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів.

Як повідомили у Департаменті адміністративних послуг і споживчого ринку, про це йдеться в змінах до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Змінами до закону забороняються будь-які види куріння у ліфтах, таксофонах, приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, закладів фізичної культури й спорту, закладів ресторанного господарства, у приміщеннях об’єктів культурного призначення, органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, гуртожитків, на дитячих майданчиках, у місцях загального користування житлових будинків, підземних переходах, у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі, на вокзалах, станціях та зупинках громадського транспорту.

У департаменті зазначили, що куріння у заборонених законом місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі 51-170 грн для першого разу та 170-340 грн — у разі повторного порушення протягом року.

Також у громадських місцях, вільних від куріння, має бути розміщений відповідний графічний знак з текстом щодо заборони усіх видів куріння. Нерозміщення цієї інформації суб’єктами господарювання передбачає штраф у розмірі 1 тис. грн.

За розміщення попільничок, кальяну чи куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння передбачені такі штрафи:

  • для закладів ресторанного господарства – 3 тис. грн, у разі повторного порушення – 15 тис. грн;
  • для інших суб’єктів господарювання – 1 тис. грн, у разі повторного порушення – 10 тис. грн.
Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: