Уперше за три роки на фестивалі KharkivMusicFest виступить Дитячий симфонічний оркестр

16:16  |  26.04.2024
Уперше за три роки на фестивалі KharkivMusicFest виступить Дитячий симфонічний оркестр

Послухати шедеври Моцарта можна буде 30 квітня у виконанні єдиного на сході України Дитячого симфонічного оркестру KharkivMusicFest. Колектив уперше за три роки виступить у рамках фестивальної програми камерним складом. У програмі заходу із серії «Кольорова класика» твори Моцарта – «Маленька нічна серенада» 1 частина, та Концерт для фортепіано з оркестром (версія для камерного оркестру) 1, 2 та 3 частини.

«Рішення грати твори Моцарта прийшло не просто так, адже він з раннього дитинства був генієм, дитиною-вундеркіндом. Багато в чому це стало можливим завдяки старанням його батька, який був дуже уважним до його освіти, – розповідає Віталій Алексейонок, артистичний директор фестивалю KharkivMusicFest. – І ми теж даємо нашим дітям можливість розвиватися, зростати особистісно та професійно, спілкуватися мовою музики. «Маленька нічна серенада» – напрочуд легкий та життєрадісний твір, написаний у період найбільшого розквіту генія композитора. Такий самий надихаючий настрій дарує і його Концерт для фортепіано, який виконуватимуть юні музиканти».

Цікаво, що володар феноменальної пам’яті, Моцарт вів докладний облік своїх творів, записуючи в каталог кожен під певним номером. У «Маленькій нічній серенаді» з 5 частин з невідомих причин збереглося тільки 4. Зі збережених записок автора випливає, що був ще один менует між 1-ю і 2-ю частинами. Але з якої причини він зник, ми вже ніколи не дізнаємося.

Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest існує з 2019 року. До війни у  ньому грало близько 60 осіб з різних музичних навчальних закладів Харкова. Мета створення оркестру – об’єднати талановитих дітей та підлітків у віці 10-17 років і дати їм можливість музикувати разом, знайомитися з шедеврами класичної музики, виступати на кращих концертних майданчиках міста, а пізніше – інших міст та країн.

Презентація камерного складу колективу відбулася на сцені органного залу Харківської філармонії в рамках проєкту «Класика для молоді» 3 грудня 2019.

Завдяки фінансовій підтримці Фонду громади Харкова «Толока» участь для дітей є безоплатною.

«Важливою складовою фестивалю KharkivMusicFest від самого його початку була освітньо-просвітницька програма – проєкти для дітей, підлітків та молоді, які допомагають краще розумітись на класичній музиці, сприяють професійному розвитку юних музикантів – розповідає Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю. – Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest є нашою гордістю, на час створення він був такий єдиний в Україні. І особливо важливим та радісним для нас є те, що ми попри війну відновили його роботу».

За словами Марії, більшість із дітей вирішили обрати музику своєю майбутньою професією, тож гра в оркестрі дає їм можливість отримувати серйозний професійний досвід. За три роки існування колективу юні оркестранти встигли попрацювати з диригентами з України, Європи та США. Молодими талантами опікуються професійні музиканти, що мають багаторічний досвід роботи у кращих оркестрових колективах країни.

Репетиції курує Віталій Алексейонок, артистичний директор фестивалю, володар Першої премії Міжнародного конкурсу диригентів імені Артуро Тосканіні (Італія, 2021), лауреат «MDR Conducting Competition 2018» та інших міжнародних конкурсів, головний диригент Німецької опери на Рейні в Дюссельдорфі/Дуйсбурзі з початку сезону 2024-2025.

Підготовкою юних музикантів до концерту займається Юрій Яковенко, Заслужений діяч мистецтв України, диригент оркестру Харківського Національного академічного театру опери та балету, який буде диригувати в цей вечір Дитячим симфонічним оркестром.

Організатори приділили значну увагу безпеці під час проведення репетицій – всі вони проходять в місцях, обладнаних згідно з безпековими умовами.

Солістами програми концерту «Кольорова класика. Моцарт» є учні Харківського державного музичного ліцею Віра Бондаренко, 9 клас, та Кирило Тарановський, 8 клас.

13 квітня в Харкові стартував KharkivMusicFest – єдиний музичний фестиваль, що проходить попри війну.

Традиційно програма фестивалю дуже різноманітна. Цьогоріч вона складається з виступів всесвітньо відомих зірок класичної музики, камерних концертів, концерту стипендіатів Фонду громади Харкова «Толока», арттерапевтичних заходів, концертів для дітей з особливими потребами, а також оперної прем’єри.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: