У Рівному врятували майже 250 тисяч книг з Харкова

11:13  |  05.06.2022
У Рівному врятували майже 250 тисяч книг з Харкова

Фото: ror.gov.ua

Підприємство з Рівненщини врятувало від знищення чверть мільйона українських книг. Про це повідомили в Рівненській обласній раді.

«Ще у березні керівник комунального підприємства обласної ради «Рівнекнига» Олександр Савчук написав листа до Інституту книги з пропозицією розмістити на своїх складах літературу українських видавництв, яка опинилася під загрозою знищення чи окупації», — йдеться в повідомленні.

Незабаром до «Рівнекниги» звернулися два книговидавництва з Харкова «Віват» та «Основа», які є одними із найбільших в Україні.

І вже наприкінці березня – на початку квітня три вантажівки з українськими книгами були вивантажені на території підприємства.

«Як підприємство, яке багато років продає книжки, ми добре усвідомлювали, що з перших днів війни під загрозою знищення опинилися не лише люди. Російські варвари руйнують школи, лікарні, музеї, історичні та культурні пам’ятки… І українська книга – не виняток. Бо основною метою агресора (так як він це пояснює) — є денаціоналізація.Тобто знищення всього українського. Тому ми вирішили, що варто спробувати вивести з-під загрози бодай якусь кількість української літератури», — розповів директор «Рівнекниги» Олександр Савчук.

Сьогодні на складах підприємства зберігається майже 250 тисяч примірників книг, які були вивезені з-під обстрілів Харкова. За словами Олександра Савчука, першу фуру вивантажували всім колективом та з допомогою волонтерів — вручну. Адже на підприємстві не мають власного навантажувача. Дві інші фури вивантажували вже за допомогою спецтехніки.

«Я звернувся до директора «Рівнеоблводоканалу», депутата обласної ради Андрія Карауша, і він оперативно відреагував, надавши необхідну техніку. Допомогли і волонтери. Усім цим людям ми дуже вдячні», — наголошує Олександр Савчук.

Повномасштабна війна рф проти України внесла свої корективи в роботу «Рівнекниги». Тут не припинили продавати літературу, навіть здобули нових покупців – переселенців. Для них же організовують різні просвітницькі заходи. Крім того, у книгарнях підприємства діє акція «Підтримай Харків – купи книгу харківського видавництва». А віднедавна тут почали виготовляти патріотичні футболки та тематичні магніти з ексклюзивними принтами. І цей товар продається так само добре, як і українські книжки.

Відтак, в обласній раді вирішили відзначити працівників КП «Рівнекнига» за чітку патріотичну позицію і нагородили колектив підприємства Подякою.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: