У Німеччині вшанували пам’ять загиблого харків’янина, колишнього в’язня концтаборів

15:37  |  26.04.2023
У Німеччині вшанували пам’ять загиблого харків’янина, колишнього в’язня концтаборів

Фото: city.kharkov.ua

Юлія Романченко — онука колишнього в’язня Бухенвальда Бориса Романченка, який загинув внаслідок обстрілів Харкова російськими окупантами — відвідала меморіальні комплекси Бухенвальд та Дора-Міттельбау. Візит організував Департамент міжнародного співробітництва на запрошення керівництва меморіальних комплексів до 78-ї річниці визволення концтабору.

Як повідомили у департаменті, Борис Романченко був в’язнем концтаборів Бухенвальд, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен у 1943-1945 роках, але загинув 18 березня 2022 року в своїй квартирі у Харкові внаслідок обстрілу.

У 2009 році Борис Романченко був обраний віце-президентом Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора (ІКБД) і обіймав цю посаду до самої смерті. Юлія Романченко взяла участь у засіданні ІКБД та стала його віце-президентом від України.

«У Веймарі посадили дерево на честь Бориса Романченка. Під час урочистого мітингу на колишньому апельплаці (площа в таборі, на якій проходила перевірка та перекличка) концтабору Бухенвальд прем’єр-міністр Федеральної землі Тюрінгія Бодо Рамелов, котрий особисто знав Бориса Романченка, віддав належне мужності харків’ян, які зараз боронять своє місто», — зазначили в департаменті.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: