У Харкові за зґвалтування під час окупації судитимуть двох росіян: вони перебувають у міжнародному розшуку

12:38  |  05.03.2024
судья молоток

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно двох російських військових за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Навесні 2022 року, під час окупації одного з населених пунктів Харківської області, російським військовослужбовцем була зґвалтована дівчина.

Правоохоронці ідентифікували воєнного злочинця: це 45-річний полковник, командир 99-го самохідного артилерійського полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії західного військового округу зс рф з позивним «Вовк».

До злочину також причетний його підлеглий — 22-річний водій 752-го мотострілецького полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії зс рф на прізвисько «Малой».

За даними слідства, обидва окупанти обходили будинки та проводили «перевірки» у місцевого населення. В одному із домоволодінь підлеглий запропонував дівчині «повечеряти» з його командиром, але отримав відмову.

Пізніше обвинувачені повернулись до того ж будинку. Дівчина перебувала у підвалі через шквальні обстріли з боку зс рф разом зі своєю родиною. Окупанти вивели звідти її батька та приставили до його скроні пістолет. Вони зачинили усіх інших членів сім’ї у підвалі, і водій мав слідкувати за тим, аби ніхто не вийшов.

Командир затягнув дівчину у будинок та зґвалтував її. Весь час у руці він тримав пістолет та погрожував розстріляти потерпілу.

Під час оглядів місць дислокації військових рф, зокрема в так званій комендатурі, правоохоронці виявили жорсткий диск, оглядом якого було встановлено допит потерпілої про вчинення щодо неї сексуальних дій.

Будь-яких інших доказів, які б свідчили про комплекс заходів, направлених на притягненнях винних осіб до кримінальної відповідальності, встановлено не було.

Обвинувачені перебувають у міжнародному розшуку. Їх судитимуть заочно у Дзержинському районному суді Харкова.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: