У Харківському історичному музеї оцифровують експонати

14:40  |  04.10.2023
У Харківському історичному музеї оцифровують експонати

Фото: kharkivoda.gov.ua

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова з липня цього року є учасником міжнародного проєкту «Меmory Savers».

Як розповіла заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, цей проєкт створено для оцифрування музейних колекцій. Також до роботи долучають студентів, аби музейники могли передати їм свій досвід.

«Оцифрування музейних предметів є одним з важливих напрямків збереження культурної спадщини та формування історичної пам’яті, особливо в умовах війни. Загалом у проєкті «Меmory Savers» взяло участь 20 центральних регіональних музеїв України, серед яких і Харківський історичний музей. За час роботи проєкту на Харківщині оцифрували вже понад 500 експонатів музейного фонду, зокрема, предмети живопису, нумізматики та етнографії», – зазначила Віта Ковальська.

Наступного року на базі закладу планують створити Центр цифрових технологій, що дасть змогу оцифровувати експонати й інших музеїв Харківщини.

Від міжнародних партнерів з Німеччини Харківський історичний музей отримав необхідну техніку для оцифрування: фотоапарат, фотобокс, ноутбук, сканер. До того ж фінансується навчання студентів і співробітників музею на цій техніці. Спільно вони проводять наукові дослідження музейних колекцій та вносять інформацію до європейської бази даних.

Довідково. Проєкт «Memory Savers» реалізується Центром цифрової історії (Рівне, Україна) та SUCHO (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online), фінансується з коштів Фонду EVZ («Пам’ять, відповідальність, майбутнє», Берлін, Німеччина).

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: