У Харківській області треба збільшити генерацію електроенергії – міністр

17:05  |  20.02.2023
У Хаарківській області треба збільшити генерацію електроенергії – міністр

Фото: kharkivoda.gov.ua

У Харкові Міністр енергетики України Герман Галущенко разом із начальником ХОВА Олегом Синєгубовим провели робочу нараду щодо енергетичної безпеки регіону. Як зауважив на початку зустрічі Герман Галущенко, Харківщина – це великий промисловий регіон, де потрібно забезпечити більшу генерацію.

Це необхідно для того, щоб вона покривала споживання електроенергії у разі пошкодження мереж через ворожі обстріли рф.

«Ми вже п’ять місяців живемо в щоденних атаках на енергосистему. Харківщина як прифронтова область найбільше це відчуває. Сьогодні я вже був у Ізюмі і бачив наслідки руйнувань від дій окупантів. Це насправді звичайний тероризм – обстріл цивільних об’єктів», – сказав Міністр енергетики України.

Також він нагадав, що наразі основний меседж Президента України – децентралізація енергетичної генерації та розподілу, що дозволить окремим населеним пунктам зменшити залежність від великих об’єктів генерації та стати на шлях самозабезпечення.

Синєгубов подякував міністрові та Офісу Президента за постійну підтримку у розв’язанні питань, пов’язаних з енергетичною системою.

«У нас дійсно досить серйозно постраждала саме критична інфраструктура. Усі працюють 24/7, щоб жителі області отримували електропостачання, особливо на деокупованих територіях. Там відновлено подачу світла для більш ніж 115 тисяч абонентів. Але ще є багато завдань – необхідно під’єднати ще 35 тисяч абонентів, зокрема і на тимчасово окупованих територіях. Адже ще 29 населених пунктів перебуває під тимчасовою окупацією рф, що становить менш як 2% території Харківщини», – розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації.

Керівник ХОВА додав, що в регіоні тривають укріплення об’єктів критичної інфраструктури захисними спорудами. Цей спосіб уже довів свою ефективність.

Голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян зазначив, що наразі в регіоні понад 8000 кілометрів електропередач – на замінованих територіях, а швидкість відновлення електропостачання у громадах напряму залежить від темпів розмінування.

«Нам не вистачає спецтехніки для проведення робіт з розчистки територій від вибохонебехечних предметів. Також є гострий дефіцит відновлювальної техніки – її більшу частину російські окупанти знищили або вкрали», – зазначив Руслан Слободян.

Він також наголосив, що у Харківській області енергопостачання вже вдалося відновити у 811 населених пунктах.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: