У Борівській ОТГ на Харківщині окупанти змінюють назви населених пунктів на російськомовний аналог

19:03  |  17.08.2022
У Борівській ОТГ на Харківщині окупанти змінюють назви населених пунктів на російськомовний аналог

Фото: t.me/borova_gromada

Станом на 17 серпня Борівщина перебуває під тимчасовою окупацією російських загарбників. За даними аеророзвідки, поблизу деяких населених пунктів громади, переважно у лісовій зоні, зберігається незначна присутність живої сили та легкої техніки російських військ. Про це повідомили в Борівській селищній раді.

Повідомляється, що в окупованій громаді зберігаються проблеми, пов’язані з відсутністю мобільного зв’язку та інтернету, дефіцитом ліків тощо. Ціни на медикаменти, продукти харчування та, особливо, на засоби гігієни на окупованих територіях надмірно високі й значно перевищують ціни на вільній території.

Виникли труднощі й з підготовкою приміщень загальноосвітніх шкіл до нового навчального року. В опорній школі – Борівській ЗОШ №1 відсутнє необхідне обладнання, не проведені відповідні ремонтні роботи, пошкоджені дах та двері, вибиті вікна.

Будівлі шкіл, які зазнали більш значних руйнувань (Піско-Радьківська, Ізюмська ЗОШ) і потребують часткової відбудови, окупаційна влада також не ремонтує і не відновлює. Є висока ймовірність того, що навіть опорна школа не зможе розпочати навчання дітей з 1-го вересня.

На полях Борівщини тривають жнива. Через проблеми, пов’язані з окупацією, нестачу матеріально-технічних та людських ресурсів, погодні умови не всі господарства встигли зібрати цьогорічний урожай ранніх зернових культур вчасно. Як наслідок, значна частина зерна — низької якості.

Окупаційна влада дозволила фермерським господарствам видавати людям зерно у якості орендної плати за паї з розрахунку 4000 гривень або 6000 рублів за тонну. Водночас на елеваторі у місті Куп’янськ фермерам пропонують здавати пшеницю по 3000 рублів за тонну.

Неспроможна розв’язувати нагальні проблеми життєдіяльності громади окупаційна влада вбачає свою головну задачу у поширенні російської пропаганди серед населення та «маркуванні» окупованих територій ознаками «руского міра».

«Поштові скриньки місцевих жителів переповнені пропагандистськими газетами, листівками та брошурами. Цю макулатуру роздають також на вулицях та у людних місцях. Назви населених пунктів змінюють на російськомовний аналог. Усі стовпи, мости, придорожні стели, огорожі у громадських місцях тощо розфарбовують у кольори російського прапора або зафарбовують червоним кольором. Борівчан, які виїхали, турбує питання, що після повернення додому через брак фарби нічим буде пофарбувати навіть підлогу в будинку. А ще ж потрібно буде ліквідувати «аквафреш» на всіх вуличних об’єктах. Креативні земляки пропонують залучати до цих робіт саме тих, хто фарбував їх за вказівкою рашистів. На щастя, свідків як цих «робіт», так і фактів мародерства та колаборантства, достатньо», — повідомили в Борівській селищній раді.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: