Троє жителів Харківщини заробили понад мільйон гривень на продажі гуманітарки — поліція

17:48  |  09.02.2024
Троє жителів Харківщини заробили понад мільйон гривень на продажі гуманітарки — поліція

Фото: facebook.com/DSI.police.ukraine

Серед підозрюваних — директор приватного підприємства, його дружина та директор благодійного фонду. Учасникам махінацій загрожує до 12 років позбавлення волі. Про це повідомили в департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Викрили оборудку з продуктами харчування оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції. Поліцейські встановили, що на початку повномасштабного вторгнення, протягом березня-квітня 2022 року, зловмисники імпортували з-за кордону як гуманітарну допомогу рибу та морепродукти.

Надалі ці продукти харчування нібито постачалися у соціальні комунальні заклади Харкова. Пожертви громадян перераховувалися на рахунки підприємця, у якого, начебто, благодійний фонд купував продукцію.

Проте, як встановило слідство, жодна із вказаних у документах комунальних установ благодійну допомогу від фігурантів ніколи не отримувала. Фактично продукція реалізовувалась оптовими партіями через третіх осіб у заклади громадського харчування. Крім того, кошти переводилися в готівку і розподілялися між учасниками злочинної групи.

За попередніми оцінками учасники оборудки у такий спосіб незаконно привласнили понад 1 млн грн.

На підставі зібраних доказів поліцейські повідомили про підозру трьом фігурантам — директору благодійного фонду, керівнику комерційної структури та його дружині:

  • ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів та накладення арешту на майно з метою забезпечення відшкодування завданих збитків. Встановлюється повне коло осіб, причетних до злочинної схеми.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: