Став «главой сельсовета» при окупантах: на Харківщині викрито чергового колаборанта

15:48  |  11.06.2024
Став «главой сельсовета» при окупантах: на Харківщині викрито чергового колаборанта

Фото: hk.npu.gov.ua

Чоловік у 2014 році переїхав з Донецької області до села Співаківка Харківської області, де як приватний підприємець займався виготовленням та реалізацією меблів. З початком масштабної збройної агресії рф та окупації Ізюмського району він почав співпрацювати з представниками незаконної влади, підтримував та надавав допомогу у реалізації дій та рішень окупантів. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

55-річний зловмисник особисто запропонував окупантам свою кандидатуру на посаду старости села Співаківка та агітував місцевих мешканців підтримати його. Заручившись підтримкою окупаційної влади, чоловік наприкінці квітня — початку травня 2022 року добровільно обійняв бажану посаду старости. Він найняв на роботу двох жінок, які отримали посади соціальних робітниць.

Під час своєї діяльності чоловік займався питаннями розподілу одноразових грошових виплат від окупаційної влади та гуманітарної допомоги. Окрім цього, зловмисник надавав для проживання військовослужбовцям збройних формувань військ рф домівки місцевих мешканців, які виїхали на підконтрольні Україні території

У серпні 2022 року він сприяв проведенню так званого «рєфєрєндума» на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, підозрюваний особисто, а також його помічниці, збирали паспортні дані місцевих мешканців для подальшого надання цих даних окупаційній владі.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України та обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком на 60 діб.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування здійснюють слідчі відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Харківській області спільно з оперативними працівниками 7-го управління (з обслуговування Харківської області) ДСР НПУ, під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: