Співпрацювала з ворогом і допомагала у поширенні фейків під час окупації Куп’янщини: жінку судитимуть за колабораціонізм

15:45  |  17.02.2023
Співпрацювала з ворогом і допомагала у поширенні фейків під час окупації Куп’янщини: жінку судитимуть за колабораціонізм

Фото: t.me/prokuratura_kharkiv

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно жінки за фактом добровільного зайняття посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, та за фактом активної участі в інформаційній діяльності у співпраці з державою агресором (ч. 2, ч. 6 ст. 111-1 КК України). Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, 60-річна переселенка з Донецької області, переїхавши до селища Великий Бурлук Куп’янського району, під час окупації населеного пункту активно підтримувала дії росіян проти України.

Прихильниця «руського миру» добровільно обійняла посаду бухгалтера у так званому «Управлении образования Военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области».

Обвинувачена нараховувала заробітну плату працівникам територіальних закладів управління освіти та виховання і складала відомості на отримання так званої «матеріальної допомоги» від рф. За свою роботу жінка отримувала 25 тисяч російських рублів щомісячно.

Крім того, обвинувачена допомагала загарбникам розповсюджувати фейки щодо позитивного ставлення місцевого населення до рф та поширювала кремлівські наративи. 5 вересня минулого року колаборантка надала інтерв‘ю російським журналістам «Первого каналу», в якому розповіла, як «з 2014 року чекала на росію».

1 листопада минулого року жінку було затримано в порядку ст. ст. 208, 615 КПК України.

Справу розглядатимуть у Київському районному суді Харкова.

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу співробітників Управління стратегічних розслідувань в Харківській області ДСР НПУ.

Обвинуваченій загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: