Слідчі оголосили підозру бойовику «лнр», який піддавав тортурам людей у найбільшій катівні на Харківщині

14:11  |  16.08.2023
Слідчі оголосили підозру бойовику «лнр», який піддавав тортурам людей у найбільшій катівні на Харківщині

Фото: hk.npu.gov.ua

Під час тимчасової окупації російськими загарбниками міста Вовчанськ учасник терористичної організації разом з військовими рф в приміщенні місцевого агрегатного заводу облаштував «в’язницю», де незаконно утримувались та піддавались насиллю понад 500 цивільних людей. Про це повідомили в Управління комунікації Національної поліції України.

Правоохоронці становили причетність до цих воєнних злочинів 36-річного громадянина російської федерації.

Поліцейські встановили, що фігурант, бувши учасником терористичної організації «лнр», разом з іншими військовими підрозділами збройних сил російської федерації після повномасштабного вторгнення на територію України та окупації частини Харківщини, захопили приміщення «Вовчанського агрегатного заводу», яке перетворили на «в’язницю».

Сюди звозили з навколишніх населених пунктів патріотично налаштованих цивільних людей, які відмовлялися співпрацювати з окупантами.

За свідченнями очевидців, в найбільшій з виявлених на деокупованих територіях катівні зазнали фізичних та психологічних знущань та каліцтв понад 500 людей. Серед бранців російських загарбників були й літні люди.

Людей тримали тут по кілька місяців, дехто з ув’язнених незаконно утримувався більше пів року. На стінах катівні ув’язнені відмічали дні, тижні та місяці перебування в неволі.

З бранців «вибивали» інформацію про громадян, які виступали проти російських загарбників.

Беззахисних людей нещадно катували: застосовували струм, який подавався через дроти, прив’язані до різних частин тіла, били гумовими палицями, виривали нігті.

Люди, які перенесли ці жахіття, видряпували на стінах катівні ікони та слова молитви.

Серед тих, хто постраждав від звірств російських воєнних злочинців, були й семеро громадян Шрі-Ланки, які до початку повномасштабного вторгнення рф на територію України навчались у медичному коледжі у Куп’янську.

Рятуючись від окупації, у березні 2022 року вони пішли до Харкова, проте по дорозі їх затримали російські військові. Окупанти відвезли іноземців до агрегатного заводу у Вовчанську, розмістили їх у камери та утримували протягом 4 місяців.

Іноземців, як і інших бранців, піддавали фізичному та психологічному насильству.

На підставі зібраних доказів громадянину росії повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з цивільним населенням, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

За вчинення вказаного злочину підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Розслідування триває, поліцейські збираються докази причетності інших осіб до вчинення цих воєнних злочинів.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: