СБУ викрила трьох колаборантів, які на окупованій Харківщині налагодили разом з росіянами «паливний бізнес»

15:04  |  25.07.2023
5-6 августа в Харьковской области СБУ проводит учения

Фото: facebook.com/ssu.kharkiv

Співробітники Служби безпеки України викрили ще трьох поплічників ворога у звільнених районах Харківської області. Зловмисниками виявилися мешканці смт Великий Бурлук Куп’янського району Харківщини у віці від 32 до 37 років. Про це повідомив речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Від початку захоплення району колаборанти встановили тісні зв’язки з російськими загарбниками й добровільно почали співпрацювати з місцевою окупаційною адміністрацією та військовими рф.

Навесні 2022 року ділки домовилися з окупантами, що будуть віддавати їм частину прибутків від своєї торгівлі, якщо вони дозволять їм торгувати паливно-мастильними матеріалами.

Ділки зрозуміли, що на окупованій території паливо буде одним з найбільш затребуваних товарів.

Вони придбали три вантажівки для перевезення бензину, солярки й скрапленого газу, організували канал поставок палива з окупованої рашистами Луганщини, після чого почали роздрібну торгівлю на території свого населеного пункту.

Реалізацію палива мешканцям окупованих територій, а також розрахунок з постачальниками колаборанти здійснювали виключно в російських рублях.

За даними слідства, за рахунок торгівлі на окупованій території колаборанти наповнювали не лише власні кишені, а й ворожий бюджет.

До того ж зловмисники організували для російських військовослужбовців безоплатне харчування у власному ресторані.

Також встановлено, що один з ділків отримав від окупантів фейкову керівну посаду у так званому «Великобурлуцькому територіальному управлінні військово-цивільної адміністрації Куп’янського району». На цій посаді він допомагав рашистам викрадати у місцевих фермерів та вивозити до росії українську пшеницю.

Напередодні деокупації колаборанти втекли разом з російськими загарбниками й наразі переховуються на непідконтрольних територіях.

На підставі зібраних оперативниками СБУ доказів усім трьом фігурантам заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Один з фігурантів, який допомагав ворогу викрадати українське зерно, ще у січні ц.р. отримав від слідчих СБУ підозру у пособництві державі-агресору.

Тривають комплексні заходи для притягнення колаборантів до відповідальності за злочини проти України.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: