Розстріл евакуаційних автобусів та згорілі живцем мирні мешканці: у Боровій зафіксували чергове звірство окупантів (відео)

12:33  |  25.01.2023
Розстріл евакуаційних автобусів та згорілі живцем мирні мешканці: у Боровій зафіксували чергове звірство окупантів

Фото: hk.npu.gov.ua

Трагедія сталася 14 квітня, коли в селище увійшла колона російської воєнної техніки. Під час слідчих дій поліцейські вилучили рештки загиблих і оглянули згорілі авто. Точна кількість похованих людей буде встановлена після проведення низки експертиз. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

За словами начальника слідчого управління Сергія Болвінова, про квітневі події поліцію повідомили місцеві. У перший день окупації селища Борова на Харківщині російські БТР розстріляли два буси з цивільними громадянами.

«Вони спочатку пропустили легкові автівки, але два мікроавтобуси, які рухалися в колонні, були розстріляні. Всі бачили, що це були цивільні. Розстріл відбувся з використанням великокаліберних кулеметів, встановлених на БТР, а потім дострілювали вогнепальною зброєю — автоматами Калашнікова», — розповів Сергій Болвінов.

Андрій Савченко працює водієм пожежного автомобіля і 14 квітня як раз був на чергуванні. Він згадує, як побачили розстріл цивільних. Через велику кількість ворожої техніки не могли дістатися поранених, але все ж таки вивезли їх до місцевої лікарні. Андрій говорить, що пояснити такі злочинні дії окупантів просто неможливо.

«Ми думали якась техніка їм не сподобалася, або злякалися воєнної техніки, але тут воєнної техніки не було. Вони тупо розстріляли два цивільних автобуси», — згадує Андрій.

Місцевий мешканець Олександр Деревнін через місяць разом з друзями поховав рештки загиблих. Відразу після розстрілу це було неможливо — не дозволила окупаційна влада.

«Їх хотіли люди поховати, но «местная власть» не давала дозвіл на поховання і близько місяця вони там знаходилися, 11 травня я їх виявив, і з друзями на кладовищі їх поховали», — каже він.

24 січня на кладовищі у селищі Борова слідчі, криміналісти, експерти під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури та оперативним супроводом СБУ вилучили рештки тіл.

Також з місця поховання були вилучені особисті речі загиблих. Всі зібрані речові докази будуть направлені на експертне дослідження.

За словами Сергія Болвінова, встановлюватимуть особи загиблих за допомогою аналізів ДНК в лабораторних комплексах, які подарував харківським слідчим американський бізнесмен Говард Баффет. Під час слідчих дій в селищі Борова він ознайомився з роботою правоохоронців.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: