Піаніст Даріус Мажинтас зіграв в Ізюмі біля понівечених окупантами половецьких баб

18:48  |  13.12.2022
Піаніст Даріус Мажинтас зіграв в Ізюмі біля понівечених окупантами половецьких баб

Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв композиції на деокупованій Харківщині із циклу «Наївна музика» українського композитора Валентина Сильвестрова. Про це повідомляє «Громадське радіо».

13 грудня 2022 року на Кременецькій горі в Ізюмі  піаніст у темному урочистому одязі та чорному бронежилеті близько години виконував сучасну українську класику, йдеться у пресрелізі акції.

Даріус Мажинтас — литовський піаніст і політик, віцепрезидент і художній керівник канадської Фундації «Looking at the Stars» у Європейському Союзі.

«Із початком війни я став більше цікавитися саме українською культурою, так відкрив для себе Сильвестрова. В його музиц — вся Україна, її природа та люди», — каже піаніст.

Він прибув до Ізюма напередодні та провів ніч із командою у старовинному погребі, що під час воєнних дій та окупації слугував укриттям для понад 60 мешканців міста.

Фундація «Looking at the Stars» — канадська благодійна організація з Торонто провела в Україні перший концерт класичної музики — в пам’ять про загиблих у зруйнованому Ірпені, ще 26 квітня, а 13 грудня — виступили у місті Ізюм.

«Музика не може нівелювати руйнування, але вона гоїть рани. Цією акцією ми привертаємо увагу до культурних втрат, яких зазнає світова культурна спадщина внаслідок російської агресії в Україні. Ми демонструємо, наскільки нищівна війна ведеться проти українського народу і нашої культури. У глобальному контексті — користуємося увагою світу, щоб сьогодні вийти із тіні російської культури», — каже Ярина Ясиневич, співорганізаторка акції, керівниця «Демфоруму».

Сергій Штанько, який всю окупацію залишався в рідному місті, допоміг з організацію перформансу: «Важливим є і щоденна допомога містянам, і привернення уваги до культурного спадку Ізюма».

Виступ організували зусиллями канадської Фундації «Looking at the Stars», за сприяння в Україні ГО «Всеукраїнський демократичний форум», волонтерської ініціативи «Народ-військо» та Ізюмської громади.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: