Переїхав до Москви та заперечує вторгнення: у Харкові розслідують висловлювання лідера організації «Потон»

20:54  |  16.01.2023
Переїхав до Москви та заперечує вторгнення: у Харкові розслідують висловлювання лідера організації "Потон"

Лідер харківської організації "Потон" Павло Онищенко у Москві, січень 2023 року. Фото: скріншот з Youtube-каналу Онищенка

Лідер харківської організації «Потон» Павло Онищенко, якого підозрюють у посяганні на життя працівників СБУ, нині проживає у Москві, звідки записує проросійські відео. У березні 2022 року він вийшов з-під варти й обіцяв записатися до тероборони та зайнятися волонтерством. Про це повідомляє «Суспільне».

В одному з відео, оприлюдненому на власному Youtube-каналі, Онищенко визнає, що спершу виїхав за кордон у Європу: тимчасово мешкав у Чехії та Великобританії, а тепер переїхав до російської столиці.

У зверненні, яке Онищенко записав під час руху по річці Москва на фоні Кремля, він називає українців та росіян «єдиним народом», а повномасштабне російське вторгнення — «поверненням земель».

Виїхати за кордон фігурант кримінальної справи зміг як багатодітний батько, повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«За межі України зміг виїхати, тому що у нього четверо дітей. Після виходу з СІЗО у березні Онищенко висловлював наміри стати на захист України й зайнятися волонтерством: «Я трохи розгребуся з усіма справами й теж туди (до тероборони — ред.) піду… Моя дружина також займається допомогою, волонтерством, пов’язаним з Європою. Будемо допомагати, роздавати їжу, кому що треба. Дітям ліки, памперси й таке інше», — сказав Чубенко.

За словами Чубенка, у січні 2023 року правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо теперішніх проросійських висловлювань Онищенка. Справу розслідують за статтею про «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників».

Після отримання результатів слідчих дій та експертиз Онищенку можуть заочно оголосити підозру через його теперішні висловлювання. У разі доведення вини йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: