Окупанти облаштували офіцерський штаб у приватному будинку селища Малі Проходи на Харківщині — ЗМІ

14:28  |  17.09.2022
Окупанти облаштували офіцерський штаб у приватному будинку селища Малі Проходи на Харківщині - ЗМІ

Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Українські військові знайшли в деокупованому селі Малі Проходи штаб, в якому розміщувалися російські окупанти. Офіцерський штаб росіяни облаштували у приватному будинку української родини. Про це розповів військовослужбовець 127 бригади Сил територіальної оборони Владислав, — повідомляє «Суспільне».

«Це приватний будинок, в якому проживав офіцерський склад окупаційних військ. Ви можете побачити, що вони після себе залишили: обмальовані стіни з окупаційними малюнками, написами. Звільнили наше населення від мирного життя», — говорить Владислав.

Будинок всередині зруйнований повністю. В ньому зруйновані стіни, стеля, немає вікон.

«Вони такі будинки лише в кіно бачили. Складно робити якісь висновки після того, що я бачу і після того, що вони скоїли. Вони приїхали нас вбивати. Вони можуть воювати тільки з мирним населенням. А коли на них почали наступати військові, вони зламалися та повтікали. Вони не змогли вистояти в контактному бою зі справжніми військовими», — каже військовий.

Під час окупації у селі залишався жити Олексій Муравльов.

«Вони вирішували, кому жити, кому не жити. Самі жили у своє задоволення. Я з батьком були для них ворогами народу. Вони крали. Люди ж повернуться, ну що ж ви робите? А їм.. Народна міліція вирішує все», — згадує чоловік.

Він каже: в так звану «народну міліцію» окупантів пішли п’яниці та ті, хто не хотів працювати.

«Наживалися на тому, що всі будинки зачищали», — говорить Олексій.

Він також згадує, що людей забирали «на яму» просто за те, що люди хотіли жити. Серед тих, кого забирали росіяни, були й жінки за 60. Людей також вивозили й до росії. Перед цим їх залякували російськими наративами про українських бійців.

«Мені погрожували коліна прострілити. Коротко кажучи, ми для них були безоплатною робочою силою. Казали ліс готувати, прибирати все після них. Не хочеш працювати, ти за Україну? Ну так йди відпрацьовуй», — каже місцевий.

«Карали за все. Тримаю хазяйство, значить заможний. Вони тут вже хотіли референдум провести, але вчасно наші прийшли. Тікали ті як щури з корабля», — додає Олексій.

Разом з батьком вони «відпрацьовували на ямі» кілька місяців. Їх змусили до робіт за їхню проукраїнську позицію і за те, що вони не дивилися мовчки на те, що у селі робили росіяни.

З будинку Олексія російські окупанти вивезли дитячі речі його племінниці, електротехніку, набір ножів, мікрохвильовку та паливо.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: