Обіцяли перевезення чоловіків через кордон: кіберполіцейські та слідчі поліції Харківщини викрили групу шахраїв

11:25  |  05.04.2023
Обіцяли перевезення чоловіків через кордон: кіберполіцейські та слідчі поліції Харківщини викрили групу шахраїв

Фото: hk.npu.gov.ua

Зловмисники рекламували послуги з перевезення чоловіків через кордон, надавали фальшиві документи, отримували кошти та висаджували довірливих «клієнтів» посеред дороги. За скоєне підозрюваним може загрожувати до 12 років позбавлення волі. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

Протиправну діяльність викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно зі слідчими слідчого управлінням за участі працівників Управління міграційної поліції ГУНП в Харківській області.

За словами начальника 8-го відділу управління протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Ольги Мищенко, 19-річний організатор злочинної схеми створив кол-центр, до роботи в якому залучив своїх однолітків, неповнолітню дівчину та 54-річну жінку.

Учасники організованої групи здійснювали розсилку реклами в соціальних мережах та в групах месенджерів щодо послуг з виготовлення документів для виїзду та перевезення через Державний кордон України чоловіків призовного віку.

Відповідали на телефонні дзвінки в месенджері Telegram, консультували осіб щодо варіантів оформлення виїзду та запевняли в правдивості документів для виїзду за кордон по системі «Шлях».

«Надалі один із фігурантів виготовляв фальшиву «Ліцензію» та статистичну довідку на виїзд за межі державного кордону України, інший зустрічався з клієнтами, надавав фальшиві документи, отримував кошти від клієнта та передавав останнього водію-члену ОЗГ, — повідомила Ольга Мищенко. — По дорозі в напрямку кордону водій обманним шляхом висаджував клієнтів з авто та зникав. Кошти, отримані від потерпілого, передавались організатору, який розподіляв їх між членами організованої злочинної групи».

За оперативною інформацією підозрювані ошукали понад 30 потерпілих та завдали їм збитків на суму понад 1,5 мільйона гривень. Вказану інформацію буде перевірено під час досудового розслідування.

Правоохоронці провели обшуки в офісі та за адресами мешкання фігурантів. Вилучено автомобіль, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, грошові кошти.

До проведення обшуків також залучали працівників Полку поліції особливого призначення.

Організатору та двом виконавцям повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Трьом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: