Національний банк України презентував пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина»

18:54  |  18.07.2022
Національний банк України презентував пам'ятні монети "Ой у лузі червона калина"

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

18 липня у Національному банку України відбулася презентація пам’ятних монет «Ой у лузі червона калина». Ці пам’ятні монети – одні з перших, які вводяться в обіг з початку війни. Вони присвячені українській пісні, яка після віроломного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою та стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії. Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

Пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина» продовжують нову серію «Безсмертна моя Україно». Дизайн їх розробив київський художник Дмитро Кривонос.

На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану символічну композицію, на якій захисники різних поколінь: козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України підіймають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини.

На реверсі монет у центрі зображено гілку з листком і ягодами калини.

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: АТ АБ «Укргазбанк», АТ «АБ «Радабанк», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ КБ «ПриватБанк».

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – «пруф», маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – до 5 000 штук (у тому числі – до 2 500 шт. у 2022 році).

Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – до 250 000 штук (у тому числі – до 75 000 шт. у 2022 році, в сувенірній упаковці).

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: