Надсилали фішингові повідомлення під виглядом платформи сайту продажу товарів: харківські поліцейські викрили групу осіб у скоєнні шахрайств

16:03  |  06.03.2023
Надсилали фішингові повідомлення під виглядом платформи сайту продажу товарів: харківські поліцейські викрили групу осіб у скоєнні шахрайств

Фото: hk.npu.gov.ua

Організував злочинну діяльність угруповання мешканець Івано-Франківської області та залучив ще чотирьох співучасників. Під час санкціонованих обшуків у фігурантів вилучили мобільні телефони, ноутбуки, планшети, понад 3200 сім-карток стартових пакетів різних операторів зв’язку та інше. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

У листопаді минулого року до Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області із заявою звернулася жінка та повідомила, що невідомі надіслали їй фішингове повідомлення під виглядом платформи сайту «OLX» та заволоділи грошовими коштами.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

В ході слідчо-розшукових заходів працівники управління карного розшуку, оперативники ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області, УСБУ в Харківській області, полку поліції особливого призначення, управління кіберполіції, управління карного розшуку ГУНП в Івано-Франківській області з використанням можливостей УОТЗ та УОС ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури Харкова встановили групу осіб, які причетні до скоєння вказаного кримінального правопорушення.

Організував злочинну діяльність угруповання 34-річний мешканець Івано-Франківської області та залучив до її складу ще чотирьох співучасників: 34 і 69-річних харків’янок, 19-річну мешканку Черкаської області та 58-річного батька.

3 березня під час санкціонованих обшуків у Харківській, Черкаській, Івано-Франківській областях у фігурантів вилучили 14 мобільних телефонів, ноутбуки, планшети, системні блоки, вайфай роутери, банківські картки, 6 сім-банків на 192 картки, сім-банк на 240 карток, понад 3200 сім-карток стартових пакетів різних операторів зв’язку та інше.

В ході документування злочинної діяльності встановлено, що зловмисники створювали фішингові повідомлення під виглядом платформи сайту «OLX» та шляхом використання інформаційних технологій, а саме переказу грошових коштів на банківські картки, заволодівали грошовими коштами громадян.

Наразі поліція перевіряє фігурантів на причетність до вчинення аналогічних кримінальних правопорушень на території Харкова, області та інших регіонів України.

Після проведення огляду мобільних терміналів, ряду технічних експертиз та аналізу переказів на банківські картки будуть встановлені додаткові епізоди злочинної діяльності.

Вирішується питання про повідомлення про підозру усім учасникам злочинної групи та обрання їм запобіжного заходу.

Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: