Начальник ГУР МО Буданов брав участь у визволенні села Руська Лозова на Харківщині (відео)

16:43  |  07.03.2023
Начальник ГУР МО Буданов брав участь у визволенні села Руська Лозова на Харківщині

Начальник ГУР МО Кирило Буданов. Фото: Дмитро Ларін/УП

Начальник Головного управління розвідки МО, генерал-майор Кирило Буданов в кінці квітня 2022 року брав участь в штурмі та визволенні села Руська Лозова, що на Харківщині. Про це розповів командир спецпідрозділу ГУР МО «Kraken» Віто журналістам «Української правди».

«Зараз можна говорити – на це завдання приїжджав Кирило Олексійович Буданов. Ходив на штурм», – розповів Віто.

Операція починалася з селища Лісове, в «сірій зоні», на височині.

«З першого разу зайти не вдалося. Росіяни встигли перекрити дорогу «пеемками» (протипіхотні міни), зв’язаними мотузками. Плюс вони відпрацювали артилерією. У нас були двохсоті й поранені. Довелося згорнути операцію та доопрацювати її», – розповів журналістам офіцер спецпідрозділу «Kraken» Чілі.

Перед другою спробою група розвідників зайшла до села та привела язика, місцевого колаборанта. Від нього дізналися докладніше про сили росіян.

«У нас було десь 200-220 осіб, – каже Віто. – Висунулись у пішому порядку через ліс. Поки ми робили відволікаючий маневр, командир батальйону Скіф зайшов із піхотою через правий фланг, зайняв визначені сектори, після чого почали зачистку».

Скіф, боєць спецпідрозділу, згадує:

«Заходили через лісовий масив уночі на нозі, пішки. Несли стрілецьку зброю, гранатомети та пару ПТУРів. Ішли цвинтарем, зачищали вулиці, рухалися в центр, де була церква. Згодом я вибрав її як наш опорний пункт. За словами агентури, це була єдина будівля з добротним підвалом, де можна було сховатися».

Група Скіфа була невеликою. Коли на Руську Лозову з боку Питомника висунулася бронетехніка росіян, бійці закріпилися в церкві, по якій працювала авіація та танк.

«Закріпилися тут приблизно на три доби, хоча не розраховували на такий термін, – ділиться Скіф, який тоді отримав поранення. – Провізії було на добу. Підгодовували місцеві мешканці».

Команда була утримувати селище до підходу нашої бронегрупи та важкого озброєння. Хлопці спочатку налагодили піший маршрут через лісовий масив, звідки на нозі приносили БК. А потім на броньованому КАМАЗі проривалися з боєприпасами, провізією та забирали полонених.

Після прориву основних українських сил трасою Руську Лозову остаточно зачистили. Наступного дня о шостій ранку противник спробував повернути позиції. Але успіху не мав.

«Почали штурмувати наш опорний пункт на трасі. Ми з хлопцями вирушили з центру селища на підкріплення. Дуже допомогла наша артилерія. Кілька їхніх «коробок» (БТР) «розмотали» відразу, на під’їзді. Піхота почала відступати. Мабуть, у них працював «Орлан», вони побачили наше розташування і почали крити мінометним вогнем. Тоді я й отримав поранення», – ділиться Скіф.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: