На Салтівці зберігаються артефакти часів неоліту (фото)

14:19  |  04.07.2023
музей Харківського дитячо-юнацького клубу моряків

музей Харківського дитячо-юнацького клубу моряків

У Салтівському районі в музеї Харківського дитячо-юнацького клубу моряків зберігається зібрана на території Харківської області колекція артефактів часів неоліту, а також інші експонати. На базі музею планують проводитися екскурсії для школярів. Про це повідомляє прес-служба Харківської міської ради.

У червні вихованці клубу дослідили, описали і ввели до археологічного фонду музею унікальний етнографічний і археологічний матеріал. Особливу увагу приділили знахідкам з кременю з різних регонів Харківської області. Більшість експонатів з кременю знайдені в районі ріки Сіверський Донець під Ізюмом. Це скребачки, гостроконечники, кам’яні проколки, ножі, наконечники на списи, стріли і дротики.

Артефакти

Фото: прес-служба Харківської міської ради

Артефакти майстерно виконані, з часто односторонньою, а іноді і двосторонньою обробкою ріжучих країв зброї – ножів, гостроконечників і наконечників на стріли. Маленькі фасеточки, які обрамлюють гострі краї предметів, говорять про значну професійну вмілість майстрів, які займалися виготовленням подібних предметів з кременю.

Цікавими є і крем’яні вкладиші до серпу, ймовірно виготовленого з рогу. В розщеплений ріг вставлялися крем’яні різаки, які частіш за все мають форму трапеції і подібним предметом праці можна було працювати в полі ще в епоху неоліту (VІІ-ІV тис. до н.е.) – новокам’яного віку, коли зароджується землеробство.

Артефакти

Фото: прес-служба Харківської міської ради

З початком бойових дій стало неможливо проводити екскурсійну роботу, тому актив музею зосередився на фондовій роботі, якої так не вистачало в мирні часи. За часи краєзнавчих походів було зібрано унікальний етнографічний і археологічний матеріал, який чекав на камеральну обробку і дослідження в музейному сховищі. Проводячи систематизацію матеріалу, який надходив протягом останнього десятиріччя, було приділено особливу увагу археологічним знахідкам з кременю.

Наразі у залах музею планують проводити уроки з історії України для учнів Харкова. Літо музею буде насичено подіями та екскурсіями.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: