На министра аграрной политики Украины планировали покушение (видео)

20:05  |  18.11.2021
На министра аграрной политики Украины планировали покушение

Фото: hk.npu.gov.ua

На министра аграрной политики Украины Романа Лещенко планировали покушение. Полиция провела спецоперацию по инсценировке преступления и задержала подозреваемых. Об этом сообщил на специальном брифинге министр внутренних дел Денис Монастырский.

«У серпні до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції надійшла інформація про те, що громадянка України шукає кілера для вчинення замовного вбивства іншого громадянина України. Нацполіція отримує десятки подібних повідомлень. Правоохоронці перевірили інформацію і зрозуміли, що вона відповідає дійсності», — рассказал Монастырский.

Он добавил, что женщина-посредница, которая искала исполнителя преступления, путем оперативной комбинации была выведена на человека, который согласился добровольно сотрудничать с полицией, играя роль киллера.

Во время общения посредницы с «киллером» установили, что заказчиком преступления на самом деле является гражданин США, который занимается в Украине аграрным бизнесом.

«Особу, яку захотіли вбити, замовники найняли для того, щоб силовим шляхом «вибити» борги з іншого громадянина України. Він у 2018 році працював директором сільгосппідприємства, яке належало громадянину США. Але жертва, взявши гроші за «вибивання» боргів, вкрала їх та переховувалась від замовників. У рамках документування замаху на вбивство, під час негласних слідчо-розшукових дій, співробітники поліції створили враження у зловмисників, що жертву — викрадено. Замовники – громадянка України та громадянин США, приїхали в одне із сіл Київської області проконтролювати виконання їхнього завдання. Там, у підвалі приватного будинку, їм продемонстрували жертву зі зв’язаними руками, загримовану так, ніби її забито до смерті», — объяснил Монастырский.

Злоумышленники убедились, что работа «киллера» реальна и сразу заказали другую жертву. Ею стал человек, с которым они работали, пытались забрать имущество и получить мнимые долги. Этой жертвой должен стать Роман Лещенко, который в то время, в 2018 году, еще не работал членом Правительства.

«Вчора увечері пройшла зустріч підставного «кілера» та замовників. Під час розмови вони проговорили всі деталі майбутнього злочину. Зловмисники доручили особі, яку вони вважали кілером, — викрасти та піддати тортурам Романа Лещенка. Як винагороду за злочин виконавцю замовлення дали передоплату у розмірі 20 тисяч доларів США. Ці гроші вилучено і долучено до матеріалів справи. Підозрюваних у злочині громадянина США та громадянку України затримано в порядку ст. 208 КПК. Їм вже оголошено підозру за декількома статтями особливо тяжких злочинів. За них передбачено покарання до довічного позбавлення волі», — рассказал Монастырский.

Глава Нацполиции Игорь Клименко подчеркнул, что видеоматериалы, показанные на брифинге, лишь небольшая доля доказательной базы, собранной на сегодняшний день.

«Пред’явленно підозри за чотирма статтями Кримінального кодексу: це викрадення, вимагання, нанесення тяжких тілесних ушкоджень та замах на вбивство. Усіх затриманих осіб на цей час поміщено до ізолятору тимчасового тримання», — сказал Клименко.

Он также сообщил, что основным мотивом совершения преступления были деньги.

«Особливо хочу підкреслити цинізм цієї ситуації. Замовники також пропонували кілеру пограбувати жертву і все, що вдасться вкрасти, поділити із замовником», — рассказал Клименко.

Министр агрополитики Роман Лещенко отметил, что всего несколько часов назад вернулся из служебной командировки, когда ему сообщили о запланированном преступлении.

«Мене ця ситуація шокує, але я хочу сказати наступне. Якщо хтось вважає, що будь-які погрози, замахи, шантаж або фізичне усунення дасть можливості уникнути юридичної відповідальності, то я хочу запевнити, що у вас немає ніяких перспектив у цьому питанні. Усі матеріали, усі дані про українську землю, усі резервні копії держземельного кадастру – усе це знаходиться у правоохоронних органів. І усуваючи, залякуючи – ви нічого не досягнете. Я хочу подякувати МВС за професійну роботу і за те, що ви забезпечуєте правопорядок, і все, що потрібно від мене для співпраці зі слідством… я повністю відкритий до взаємодії»,  — сказал он.

17 декабря 2020 года Верховная Рада назначила Лещенко министром аграрной политики, до этого он являлся председателем Государственной службы по вопросам геодезии, картографии и кадастра. До государственных должностей он работал в аграрной сфере и учредил несколько агрокомпаний.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: