На Харківщині зареєстровано майже 520 тисяч внутрішньо переміщених осіб

22:24  |  26.09.2023
ВПО, які змінили місце реєстрації через Дію, потрібно звернутися до органу соцзахисту для продовження виплат

Фото: kharkivoda.gov.ua

Наразі на Харківщині нараховується майже 520 тисяч переселенців. Зокрема, 468,5 тисяч осіб звернулися за отриманням довідки ВПО після 24 лютого 2024 року. Про це повідомили в Харківській ОВА.

«Уже проведена велика робота щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб і вона буде продовжуватися. Зокрема, цього тижня завдяки благодійникам та міжнародним партнерам у місця компактного проживання було надано велику кількість побутової техніки. Однак, це ще не перекриває повністю потребу, яка у нас є. Тому будемо знову звертатися до Офісу Президента та Уряду щодо вирішення питання з проживанням переселенців. Адже наразі більшість з них розміщена в гуртожитках. А це, звичайно, тимчасове явище», – прокоментував Олег Синєгубов.

«Щодня відбувається розміщення у гуртожитках вищої та фахової перед вищої освіти, в яких станом на сьогодні проживає 4 800 осіб. Крім того, понад 70 внутрішньо переміщених осіб тимчасово розміщуються у санаторно-курортних закладах, які розташовані на території Харківської області. Також 45 переселенців забезпечено житлом за рахунок фонду соціального призначення, а 198 – за рахунок фонду тимчасового призначення, які утворені органами місцевого самоврядування», – додала перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура.

Крім того, вона зазначила, що з березня цього року за підтримки першої леді Олени Зеленської в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» розпочала роботу психологічна служба.

Бригадами уже здійснено 110 виїздів у 24 населені пункти  області, де зокрема надані консультації внутрішньо переміщеним особам. Також в 32 громадах утворено мультидисциплінарні команди, які надають соціально-психологічну допомогу.

«На особливому контролі перебувають питання зайнятості працездатних ВПО. З початку року до обласної служби зайнятості звернулись більш ніж 5 тисяч осіб. Також переселенців залучають до суспільно корисних робіт через проєкт «Армія відновлення». За загальним показником залучення безробітних до «Армії відновлення» Харківська область посідає 1 місце серед регіонів України – це понад 10 тисяч людей», – сказала перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: