На Харківщині за час повномасштабного вторгнення рф створили 15 дитячих будинків сімейного типу (відео)

15:12  |  03.02.2024
На Харківщині за час повномасштабного вторгнення рф створили 15 дитячих будинків сімейного типу

Фото: kharkivoda.gov.ua

У Харківській області на сьогодні створено 134 дитячих будинків сімейного типу та 229 прийомних сімей, в яких виховується 1337 осіб. Про це повідомила заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська.

Вона зазначила, що показник влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання становить 97,1%.

«За період повномасштабного вторгнення рф на Харківщині створено 15 ДБСТ та 25 прийомних сімей, до яких було влаштовано 252 дитини. Ми щоденно працюємо над тим, аби кожна дитина знайшла свою нову родину. Проводимо інформаційно-просвітницьку кампанію, створили «гарячу лінію», де охочі можуть дізнатися про те, як узяти дитину під опіку. Чужих дітей не буває, усі вони заслуговують зростати в щасливих родинах», – прокоментувала Віта Ковальська.

Так, сім’я Цапів з Малинівської громади створила дитячий будинок сімейного типу у 2021 році. Тоді молода родина прихистила відразу п’ятьох дітей. Під час повномасштабного вторгнення рф їхня родина поповнилася ще трьома дітлахами.

Окрім того, батьки Олена та Віктор планують взяти двох вихованців найближчим часом. Згідно з законодавством загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб.

«Нам дуже подобається займатися з дітьми, ми їх дуже любимо, для нас вони як рідні. З одного боку розуміємо, що це велика праця, а з другого – це наша сім’я. Нині йде процес усиновлення нашого найменшого хлопчика Олексія», – сказав Віктор Цап.

До передачі у родину Олексій проходив лікування у медзакладі, бо має серйозне серцеве захворювання. Сам Віктор є волонтером та допомагає постраждалим від війни у Харківській та Донецькій областях.

«Ми виховуємо чотири хлопчики та чотири дівчинки. Наразі старшому сину 12 років, меншому – півтора. Усі дітки дуже дружні й допомагають як один одному, так і нам. Окрім того, ми плануємо розширитися – зробити велику їдальню, а також збудувати ще одну велику кімнату», – поділилася Олена Цап.

Як розповіла начальниця Служби у  справах дітей Чугуївської РВА Олена Альхімович, родина Цапів намагається постійно покращувати умови для проживання дітей.

Так, коли вперше сім’я звернулася до служби, то спочатку хотіли опікуватися лише двома дітьми. Проте згодом вони дізналися, що можуть відразу взяти до родини п’ятьох, і майже за місяць вибудували другий поверх для дітей.

«В Олени є рідна сестра, яка також надихнулася її прикладом у вихованні дітей. Тому вони з чоловіком вирішили минулого року створити ДБСТ, наразі вже виховують 4 дітей. Плануємо цього року влаштувати до них ще одну дитину», –  додала Олена Альхімович.

На безоплатну «гарячу лінію» Харківщини можна звертатися щодо альтернативних форм сімейного виховання за номером: 0 800 300 823.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: