На Харківщині розроблять новий Регіональний план поводження з відходами

18:30  |  10.03.2023
На Харківщині розроблять новий Регіональний план поводження з відходами

Фото: kharkivoda.gov.ua

Необхідність створення нового плану поводження з відходами у Харківській області розглянули 10 березня на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Під час виступу заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов зазначив, що наразі на території Харківщини обліковується 79 місць видалення твердих побутових відходів та 6 полігонів промислових відходів.

«На жаль, раніше допускалися численні правопорушення законодавства під час експлуатації побутових відходів. Попередніми програмами намагалися розв’язати проблему, але вона потребує зовсім іншого підходу. Нині в цьому питанні допоможе закон європейського зразка щодо поводження з відходами, який ухвалили минулого року», – розповів Євген Іванов.

Окрім цього, він додав, що раніше  було розпочато будівництво більш сучасних комплексів з переробки відходів у Богодухові, Люботині, Вовчанську. Проте нині у Вовчанську це будівництво заморожено.

«У Богодухові вдалося ввести першу чергу в експлуатацію у 2017 році. Але цього замало. Враховуючи такий стан справ, за дорученням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова спільно з Міндовкілля пропонуємо в регіоні розробити новий план поводження з відходами», – розповів Євген Іванов.

Як він наголосив, це посилить спроможності регіональних та місцевих органів влади, а також допоможе впровадити досвід Європейського Союзу в сферах захисту навколишнього середовища та протидії кліматичним змінам.

«Подібний проєкт вже успішно працює на Київщині та ще в деяких регіонах України. У нас були зроблені перші кроки щодо розробки нового Регіонального плану управління відходами, який буде охоплювати нормальну логістику. Ми сподіваємося, що спільними зусиллями за цей рік саме здійснимо розробку плану, технічного завдання проєкту документації. І, можливо, що вже з наступного року зможемо стати до будування», – підкреслив Євген Іванов.

Планується, що проєкт частково співфінансуватиметься партнерами з ЄС, а також кошти виділять з державного бюджету.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: