На Харківщині прокуратура отримала дозволи на проведення спецрозслідування щодо трьох «народних міліціонерів»

13:20  |  21.12.2022

Суд задовольнив клопотання Дергачівської окружної прокуратури Харківської області та надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування у трьох кримінальних провадженнях за фактами колабораційної діяльності. Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Як повідомлялось раніше, прокуратура встановила трьох колаборантів, які під час окупації селища Козача Лопань працювали у «народній міліції».

41-річний чоловік та 36-річна жінка обрали для себе шлях співпраці з окупантами. Посаду у псевдоміліції колаборанти обрали собі також однакову — «тимчасово виконуючий обов’язки дільничного інспектора».

Їм заочно повідомлено про підозру за фактом добровільного зайняття посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Третій підозрюваний — 33-річний чоловік також пішов на співпрацю з окупантами та погодився обійняти посаду «тимчасово виконуючого обов’язки начальника» так званої «народної міліції» у селищі Козача Лопань.

Крім того, він відбирав у людей автомобілі, зброю, боєприпаси, сільськогосподарську техніку та інше майно на потреби російської армії. Йому заочно повідомлено про підозру за двома статтями: за фактом колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) та за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Наразі всіх трьох колаборантів оголошено у розшук.

Ухвали про проведення спеціального досудового розслілування у вказаних кримінальних провадженнях винесено слідчими суддями Дергачівського районного суду Харківської області.

Досудове розслідування проводить СВ відділу поліції №3 Харківського районного управління поліції №3 ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Харківській області.

Довідково: відповідно до положень ст. 297-1 КПК України, спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочину, вчиненого підозрюваним, стосовно якого уповноваженим органом прийнято рішення про передачу його для обміну як військовополоненого та такий обмін відбувся. Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні зі злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: