На Харківщині групу осіб, які організували шахрайську схему з привласнення державних коштів, виділених на відновлення зруйнованого окупантами житла

17:59  |  22.08.2024
На Харківщині групу осіб, які організували шахрайську схему з привласнення державних коштів, виділених на відновлення зруйнованого окупантами житла

Фото: hk.npu.gov.ua

Зловмисники спільно зі службовими особами подавали до державних органів документи з неправдивими відомостями на право власності на нерухоме майно, яке фактично не було зруйноване під час військової агресії рф проти України. Про це повідомили в пресслужбі поліції Харківщини.

За даними фактами слідчими Ізюмського райуправління поліції ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування за ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 190 (замах на шахрайство) Кримінального кодексу України.

Слідчі встановили, що у період 2023-2024 років мешканці Ізюмського району Харківської області організували шахрайську схему з метою одержання коштів, виділених державою на відновлення житла, пошкодженого в результаті військової агресії росії проти України.

За спільною змовою зловмисники та службові особи територіальних громад Ізюмського району оформлювали документи з неправдивими відомостями на право власності на зруйноване нерухоме майно. По факту житло не було пошкоджене внаслідок обстрілів росіянами.

Потім підготовлений пакет документів із заздалегідь вказаними неправдивими відомостями зловмисники подавали до державних органів з метою отримання грошових сертифікатів для придбання нового житла замість знищеного.

В ході проведення оглядів на деяких об’єктах нерухомості не виявлено ознак пошкоджень, пов’язаних з військовими діями. Наразі за вказаними фактами призначені вибухотехнічні та будівельні експертизи.

Правоохоронці провели 26 обшуків за адресами мешкання фігурантів, їх місцями роботи та зберігання документації з підробленими відомостями. Вилучені документи з ознаками підробки, мобільні телефони, гроші та комп’ютерна техніка.

На теперішній час вирішується питання щодо повідомлення про підозру зловмисникам у скоєнні злочину, передбаченого 2 ст. 15, ч. 5 ст. 190 (замах на шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Ізюмська окружна прокуратура Харківської області. Досудове розслідування триває.

Поліція встановлює обставини та осіб, причетних до скоєння злочину, а також вивчає та перевіряє вилучені документи під час обшуків.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: