На Харківщині добудовують комплекс з переробки твердих побутових відходів (відео)

15:39  |  16.03.2024
На Харківщині добудовують комплекс з переробки твердих побутових відходів

Фото: kharkivoda.gov.ua

Перший комплекс з переробки твердих побутових відходів з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії будують у місті Дергачі. Будівля майбутнього заводу завершена майже на 97%. Потужності підприємства дозволять створити 152 нових робочих місця та переробляти 250 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік.

Про це говорили під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування під головуванням очільника комітету Олега Бондаренка.

«Харківщина демонструє позитивний приклад роботи над переходом на сучасну, європейську систему поводження з відходами. Спільними зусиллями шукатимемо оптимальні рішення для пришвидшення реалізації цього проєкту. Переконаний, що незабаром перше підприємство вдасться запустити в роботу», — зазначив Олег Бондаренко.

Реалізація програми передбачена до 2035 року. Лінії підприємства дозволять проводити глибоке сортування, переробку органічних відходів, підготовку до транспортування тощо. Водночас обладнання заводу дозволить виробляти електроенергію із полігонного газу обсягом понад 16 500 мВт на рік.

«Загальна вартість реалізації проєкту майже 260 мільйонів євро. Фінансування передбачається коштом іноземних донорів та коштом громад. Після повноцінного запуску в роботу усіх заводів, потужності підприємств дозволять переробляти усі тверді побутові відходи, що унеможливить створення сміттєзвалищ на території Харківської області», — зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Нині на Харківщині є 79 полігонів та сміттєзвалищ. При цьому майже усі не відповідають нормам екологічної безпеки. Їхня загальна площа — 280 гектарів.

«Водночас, щороку в регіоні утворюється близько 692 тисячі твердих побутових відходів. Враховуючи таку ситуацію, спільно з профільними Міністерствами продовжуємо вдосконалювати та реалізовувати проєкт з кластерної системи поводження з відходами. За планом найпотужніші підприємства з переробки запрацюють в Дергачах та Чугуєві», — розповів заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

Крім того, під час засідання обговорили збитки спричинені збройною агресією на Харківщині. Наразі мова йде про щонайменш 425 мільярдів гривень.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: