«Маємо право вручати у громадських місцях»: комісар терцентру Харківщини — про повістки на вулицях

18:21  |  11.06.2022
"Маємо право вручати у громадських місцях": комісар терцентру Харківщини — про повістки на вулицях

Фото ілюстративне

Чоловіки, які за віком підпадають під категорію військовозобов’язаних, можуть отримати повістку на вулиці. Про це сказав комісар Харківського територіального центру комплектації та соцпідтримки Володимир Арап, — повідомляє «Суспільне».

За його словами, такі заходи тривають з 24 лютого.

«Через те, що ми не маємо можливості за домашніми адресами вручати повістки для військовозобов’язаних, ми маємо право вручати повістки всім, хто по віку підпадає під категорію військовозобов’язаних. Це ми робимо у визначених громадських місцях. Вручаємо повістки, які передбачають у першу чергу уточнення облікових даних», — пояснив Арап.

Після отримання повістки чоловік має з’явитись до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем виклику, де уточнять його облікові дані, пояснив комісар.

«Якщо він не має права на відстрочку, він не призовник — направляється на медичний огляд. Потім отримає іншу повістку, в якій вказано, коли у разі необхідності він буде призваний по мобілізації. Ті, хто служив, призиваються напряму, а ті, хто не проходив службу, чекатимуть, коли їм зателефонують і повідомлять, коли треба прибути до відряджання у навчальні центри», — розказав Володимир Арап.

Після отримання повістки до центрів комплектування з’являються майже всі, хто їх отримав, говорить Арап: «Щодо тих, хто не з’являється, направляються матеріали до відповідних органів на відкриття кримінальних або адміністративних проваджень».

Ті, хто мають право на відтермінування, також мають з’являтися до центрів комплектування, каже комісар.

«Призовники, згідно з законодавством, призову по мобілізації не підлягають. Указу підлягають лише військовозобов’язані. На відтермінування військовозобов’язані мають право відповідно до ст. 23 Закону про мобілізаційну підготовку і мобілізацію, наприклад, за сімейними обставинами: якщо є інвалід на утриманні або батько виховує сам дитину, або має 3-х і більше дітей. Але вони повинні з’явитися до центру комплектування та надати відповідні документи: свідоцтва про народження дітей, посвідчення інваліда, щоб зробити відповідний запис в обліковій справі цього військовозобов’язаного. І тоді йому надається відповідне відтермінування», — пояснив Володимир Арап.

«Якщо йде війна, ми повинні розуміти — ти або повинен служити в армії, або працювати на благо держави, або займатися волонтерством. А не стояти поряд і дивитися, як інші воюють», — вважає Арап.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: