Майже 40 закладів освіти відремонтували на Харківщині протягом минулого року завдяки міжнародним донорам

11:07  |  01.02.2024
Майже 40 закладів освіти відремонтували на Харківщині протягом минулого року завдяки міжнародним донорам

Фото: kharkivoda.gov.ua

Чергове засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва Харківської області присвятили питанню відбудови. Зокрема, обговорили проблематику, досвід роботи з благодійними організаціями, плани та перспективи відновлення закладів освіти.

Так, на території Харківської області функціонує 1497 закладів освіти, де навчається приблизно 380 тисяч осіб.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов повідомив, аби забезпечити повернення до офлайн-навчання на території Харківської області у заклади освіти, є потреба у будівництві або капітальному ремонті наявних укриттів – це понад 1000.

За словами Олега Синєгубова, загалом з 709 закладів дошкільної освіти 225 було пошкоджено та 12 зруйновано, з 698 закладів загальної середньої освіти – 295 закладів, знищено 36 закладів.

Серед 24 закладів професійно-технічної освіти внаслідок російської агресії пошкодили 20, зруйнували 2. Також серед 43 закладів фахової передвищої освіти пошкоджень зазнали 33 заклади й 1 був зруйнований. А з 23 закладів вищої освіти 22 були пошкоджені.

Директорка Департаменту науки і освіти Харківської ОВА Ольга Безпалова доповіла, що завдяки сприянню ЮНОПС та фінансуванню Європейської комісії відремонтували 6 закладів освіти, ще 5 установ відновили за участі Global Empowerment Mission.

Окрім того, спільно з Міжнародною організацією з міграції, громадською організацією «Проліска», Чеською гуманітарною компанією «Людина в біді» відбувалося відновлення 6 закладів професійної освіти.

«10 закладів фахової передвищої освіти відремонтували за сприяння Міжнародної організації з міграції, громадської організації «Проліска», Управління Верховного комісару ООН у справах біженців та благодійного фонду «Право на захист». Також ремонтні роботи провели у 9 закладах вищої освіти за сприяння МОМ, ГО «Проліска» та УВКБ ООН», – прокоментувала Ольга Безпалова.

Як розповів Пісочинський селищний голова Олег Чернобай, у громаді триває будівництво підземної школи на 500 учнів за кошти державного та місцевого бюджетів.

«Це укриття використовуватиметься для подвійного призначення. Воно слугуватиме як для освіти, так і для укриття місцевих жителів. Захисна споруда запроєктована витримувати пряме влучення ракети С-300. Крім того, нам вдається залучити фінансування з Європейського інвестиційного банку, є вже рішення про виділення коштів на різні об’єкти безпеки та для закінчення будівництва нового корпусу дитячого садочка, який ще почали робити до війни. Впевнений, що спільними зусиллями обласної військової адміністрації, за рахунок коштів саме Європейського інвестиційного банку і співфінансування місцевих бюджетів ці об’єкти будуть реалізовані й запрацюють вже у 2024 році», – додав Олег Чернобай.

Також він наголосив, що у співпраці з ЮНІСЕФ торік відкрили Центр денного догляду для дітей з інвалідністю та Молодіжний центр. Окрім того, завдяки міжнародній підтримці майже у кожному загальноосвітньому закладі протягом року створили цифрові освітні центри.

«Хочу зазначити, що саме за підтримки USAID зараз розроблюється новий сучасний генеральний план Пісочинської громади, який дасть нам розуміння розвитку громади не на 5, а на 10 років. Сподіваюся, нам вдасться все це реалізувати й для людей буде створено ще більше комфортних, сучасних просторів», – сказав Олег Чернобай.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: